Äskil äter träd

Det finns folk som gillar bullar

och korv och revbensspjäll

och säkert finns det nån

som vill ha gröt varenda kväll.

Men Äskil äter träd.

Äskil äter trädÄskil äter träd är en bilderbok för barn mellan 3-6 år, och framförallt tycker jag att den vänder sig till 2-4-åringar. Boken handlar om pojken Äskil som älskar att äta träd. Ja, han äter hellre träd än godis och mat. Jag har lite svårt för den här boken. Dels på grund av texten. Den är på rim och har en bra rytm med mycket humor, och den är jättebra så när som att sista raden på varje sida är en mening som inte alls rimmar. Genom hela boken är texten uppbyggd på samma sätt som i citatet här ovanför. Jag ger ett annat exempel:

Så nästa dag sa Äskil

att NU ÄR JAG EN ÄLG

och tog en kvist till frukost

och trädet hette sälg.

Och till middag åt han gran.

Jag har så svårt för de där sista meningarna, jag tycker att de stör rytmen för mycket. Det är också väldigt mycket och i boken. Många rader och meningar som börjar med och. Det är någon slags talspråk, men ändå inte, jag har lite svårt att placera språket helt enkelt. Svårt att förstå hur författaren tänkt när hon valt att använda just det språket. Och varför heter Äskil just Äskil med Ä?

Men det är inte bara språket jag har svårt för utan också illustrationerna. När jag läste den här boken med mina barn och de såg första bilden på Äskil så sa alla tre barnen ”där är en apa”. De var alltså övertygade om att Äskil var en apa och det trodde jag faktiskt också till en början, men det är han alltså inte, för längre fram i boken ser man att han är en pojke. Men framförallt den första bilden på honom har jag väldigt svårt för. Annars så har bilderna en slags charm, de är väldigt uttrycksfulla, det är mycket liv och rörelse i dem och det händer mycket i bilderna, så jag kan tänka mig att barn tycker om dem.

Jag brukar sällan såga böcker, men jag måste säga att Äskil äter träd var ingen hit hos oss. Mina barn tyckte inte heller om boken, ingen av dem. Så synd, för jag måste säga att det är en rolig idé och jag gillar som sagt den delen av texterna som är på rim. Det är mycket tok och humor i boken och det går ju alltid hem bland barn i förskoleåldern. Det hade varit spännande att läsa den här boken på en sagostund på biblioteket eller förskolan för att få veta vad fler barn tycker om den. För det viktigaste är ju trots allt vad barnen själva tycker, inte vad jag eller andra vuxna tycker och tänker. Ni som har läst boken för era barn får jättegärna kommentera och berätta vad de tyckte.

Ett plus med boken är att man i boken får bekanta sig med olika trädsorter: björk, sälg, gran, alm, asp. ask och tall, och därmed kan boken också användas som inledning till ett tema om träd. Tydligen har det också skapats en vandringsutställning i samarbete mellan barnboksmakarna och Konstfrämjande Värmland, där man får möjlighet att utforska skogen tillsammans med Äskil.

Äskil äter träd är skriven av Åsa Lind och illustrerad av Per Gustavsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Bokus och på Adlibris.

One thought on “Äskil äter träd

  1. Jag och min fyraåring tycker att boken är fantastisk! Hos mig är det just rimmen i kombination med den sista meningen på varje sida som ger dynamik till berättelsen.

Comments are closed.