Månbarn

Månbarn : min berättelseMånbarn är en berättelse om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist. Det här är Jon Henrik Fjällgrens egen historia. Han adopterades från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige när han var ett år gammal. Det innebar att han rycktes upp från en ursprungsbefolkning för att planteras i en annan. Kärleken till renarna, naturen och fjället kom omedelbart, men trots det kände han sig annorlunda. Hans uppväxt kom att präglas av mobbning, missbruk, våld och övergrepp. Flera gånger funderade han på att avsluta sitt liv. Men musiken och hans andliga vägledare fick honom att kämpa vidare. Kärleken till musiken fanns alltid där den också. Redan som fjortonåring höll han sin första konsert i Funäsdalens kyrka. Jojken har varit hans sätt att finna styrka, men också att sprida det samiska arvet vidare.

Boken är tunn och lättläst, endast omkring 150 sidor. Men innehållet är tungt. Det gör ont att läsa om hur Jon Henriks plågoandar fick härja fritt medan vuxenvärlden tittade åt ett annat håll. Det är nästan outhärdigt att läsa om allt han utsattes för och tvingades gå igenom. Men det är också fascinerande och hoppfullt att läsa om den resa han gjort. Han har ju vunnit både Talang och Let´s Dance, medverkat i Melodifestivalen och Stjärnornas stjärna och turnerat landet runt med sin förtrollande musik.

Månbarn är en berörande och otroligt läsvärd bok för alla som gillar andlighet, musik och biografier. Den är skriven av Jon Henrik Fjällgren och Maria Andersson.