Märkliga djur och knasiga kryp

Märkliga djur och knasiga krypAnna Hansson har tidigare skrivit en lång rad lättlästa faktaböcker så som Fasliga fakta om utdöda bestar, Fasliga fakta om äckliga kryp, Fasliga fakta om rysliga varelser, Myrstackarna, Ormtjusarna och Råttsvansarna. Nu har hon skapat en faktabilderbok i stort format tillsammans med illustratören Maria Andersson Keusseyan. Den heter Märkliga djur och knasiga kryp och handlar om några ganska underliga djur på marken, i luften och under ytan. Här får vi möta näsapor som använder sina näsor som högtalar, okapier som har så långa tungor att de kan tvätta sina egna ungar och näbbdjur som kissar och bajsar ur samma hål. Man får möta såväl okända djurarter som styngflugor, blåsfiskar och sjögurkor, men också mer bekanta varelser som skunkar, skorpioner och vandrande pinnar.

Fokus ligger förstås inte på att barnen ska bli experter på alla dessa djur, utan mer på att man ska få möta djur som är märkliga, har speciella förmågor eller har annorlunda vanor och knep. Det är lite text som ofta är samlad i pratbubblor eller kortfattade faktarutor insprängda i de stora, härligt färgglada och humoristiska bilderna. Man märker att duon Hansson och Andersson Keusseyan har haft roligt vid skapandet av boken. Jag kan också tänka mig att det har varit roligt och fascinerande att grotta ner sig i alla dessa djurarter och välja ut vilka av alla roliga, intressanta och knasiga fakta man vill förmedla i boken. Och det är lika roligt och intressant att läsa resultatet. Jag kan föreställa mig att denna bok kommer att bli populär både bland förskolebarnen och lågstadiebarnen. Men även vuxna har stor behållning av den 🙂 En perfekt bok att bläddra i, läsa lite här och var och fördjupa sig i de fina bilderna. Lockande för de barn som själva har börjat att komma igång med läsningen och även en bra introduktion till faktaböcker för de yngre barnen.

Märkliga djur och knasiga kryp är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.