Mellan vinter och himmel

mellan-vinter-och-himmelMartins lillebror Andreas är femton år och ska snart dö. Alla går omkring och väntar på det, men på sitt eget sätt. Mamman överbeskyddar Andreas. Pappan vänder sig bort. Och Martin, han tar sin tillflykt till musiken och förbannar sin bror för att han inte tar tillvara på den tid han har kvar. Om nätterna kommer Martins mardrömmar och han funderar på om det i själva verket inte är han som förtjänar att dö. Andreas, ja, han är inte så tafatt som Martin tror, utan han skriver i hemlighet en lista över tre viktiga saker som han måste göra innan han dör.

Författaren Elin Bengtsson är född 1987 och detta är hennes debutroman. Hon har bland annat studerat på Nordens författarskola på Biskops Arnö. Men embryot till Mellan vinter och himmel är en novell som hon skrev redan när hon var 15 år.

Temat i Mellan vinter och himmel är omöjligt att värja sig för med en ung kille som ska dö och de starka känslor som hans bror brottas med. Ett starkt tema för en debutant. Men Elin Bengtsson fixar det med bravur. Hon skildrar känslorna på ett naket och osentimentalt sätt. Trots att döden ständigt är närvarande handlar inte boken om döden, utan den är snarare ett grepp som driver berättelsen framåt. Ett stort plus med boken är också att vi får ta del av tre olika berättarperspektiv, dels de båda bröderna Martin och Andreas, men dels också Martins flickvän Sara. Boken är inte särskilt lång, men otroligt välskriven, så den rekommenderas varmt såväl till ungdomar som till vuxna.