2x Anna Höglund

mina-i-vildmarkenMina i vildmarken är den femte boken om björnarna Mina och Kåge som har blivit riktiga relationsklassiker. Mina hittar en dag en övergiven stuga mitt i skogen. Hon tillbringar allt mer tid där och en vacker dag säger hon till Kåge att hon ska flytta dit. Hon säger att hon behöver vara själv ett tag, men han får gärna komma och hälsa på. Kåge däremot gillar inte alls vildmarken och är rädd att Mina nu har lämnat honom för gott.

Mina i vildmarken handlar om en stark tjej som trotsar hinder, finner sin dröm och väljer sin plats i livet. I slutändan inser hon dock hur mycket hon saknat Kåge och så kommer de på en gemensam lösning där de kan bo ihop samtidigt som Mina får sin egna plats. Som vuxen är det inte svårt att dra paralleller till oss vuxna och våra relationsproblem. Nu har inte jag läst så många andra böcker om Mina och Kåge, så jag kan inte yttra mig om dem. Men denna känns väldigt insiktsfull och jag tror att många vuxna känner igen sig. Huruvida barnen gillar dessa böcker låter jag vara osagt, men jag tror att barnen ser denna bok som en spännande berättelse med gott slut. Illustrationerna är finstämda med ett fåtal färger som skapar ett djup och en stämning. Boken är skriven och illustrerad av Anna Höglund och utgiven av Alfabeta bokförlag. Den vänder sig till barn mellan 3-6 år.

vad-sager-ett-russinVad säger ett russin är också skriven och illustrerad av Anna Höglund, men utgiven av Rabén & Sjögren. Den här boken vänder sig till de minsta barnen, alltså 0-3 år och har därför mer karaktär av en pekbok än en bilderbok. Trots detta har den inget klassiskt pekboksformat, utan snarare ett litet bilderboksformat. Upplägget känner vi däremot igen från pekböcker. På ena sidan en fråga, på andra sidan en bild med svaret på frågan.

– Vad säger solen?

– Äntligen morgon!

 

– Vad säger stenen?

– Plask!

Har ni läst Anna Höglunds tidigare bok ”Vad säger klockorna” så känner ni igen konceptet. De roliga ljuden är roliga att härma. Till exempel ”Vad säger rumpan?” ”Prutt-Prutt”. Dock blir vissa ljud väldigt improviserade – för vad säger egentligen ett russin? Eller en spis? Fantasin utmanas verkligen. Även här finns det vackra illustrationer i finstämda pasteller. En bok som tål att läsas många gånger.