Midsommarmorden

MidsommarmordenJag tror att Midsommarmorden är den första bok jag läst av Magnus Nordin. Jag köpte in den till bibblan för jag vet att de äldre barnen gillar hans böcker och så blev jag nyfiken att läsa den själv.

Boken handlar om Ossian som har skräckfilmer och seriemördare som sitt stora intresse. När det är dags för projektarbete i gymnasiet på medieprogrammet där han går har han för länge sedan bestämt att han ska göra en film om morden som inträffade vid sjön Glimten en juninatt för tjugofem år sedan, inte långt från där han bor. Han drar in sina kompisar i projektarbetet. De ska vara skådespelare och Ossians tanke är att han ska göra en rekonstruktion av det gamla mordfallet. En sak som gör att Ossian snöat in så mycket på den gamla mordgåtan är att han inte är helt övertygad om att rätt mördare verkligen blivit dömd för mordet. När de gör rekonstruktionen inser han snart att det faktiskt också finns spår och bevis som leder åt helt andra håll. Snart inser han också att det finns de som vill att mordet ska vara glömt och att han inte ska gräva alltför djupt i detaljerna. När någon som kallar sig för X, precis som mördaren gjorde den natten, hör av sig inser han att det nu är blodigt allvar, nu är det Ossian och hans kompisar som befinner sig i fara.

Midsommarmorden är en lättläst och snabbläst bok som jag i stort sett sträckläste. Den var lite seg ett tag, men tog snabbt fart och den två sista tredjedelarna av boken gick i ett rasande tempo. Det är både spänning och lite skräck, men också hela tiden mycket vardag och realism, precis som jag gillar. Det är en bra blandning. Ingenting för den lättskrämde dock, för även jag som vuxen kände att det blev lite väl spännande emellanåt 😉 Boken har intressanta karaktärer som är fyllda av liv. Jag hade så gärna velat läsa mer om Abbe, Emina och Ossian, men också om exempelvis Hana och Semir. Jag gillar att även bikaraktärerna får ta plats och bli levande. Jag gillar också hur fakta och verklighet vävs samman med fiktion, liksom att nutid och dåtid vävs ihop. Det är en riktigt bra och framförallt välkomponerad story och jag är imponerad över hur Magnus Nordin får in allt detta i en rätt så kort och lättläst bok. Det är skickligt gjort! Jag förstår varför tonåringarna gillar hans böcker! Jag tror inte att denna kommer att ha svårt att hitta sina läsare, men jag kommer inte heller att vara sen att tipsa om den till de barn som jag vet gillar läskiga och skrämmande böcker. Midsommarmorden är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.