Moderna sagor

Askungen  Rödluvan

Olika förlag har börjat med en ny serie som de kallar för Moderna sagor. Där tar sig Alexander Jansson, Sofia Jensfeldt och Silvy Strand sig an några av våra mest kända och älskade sagor. Först ut är Askungen och Rödluvan. Jag tror också att fler sagor är att vänta inom kort.

Som ni nog vet så drömmer Askungen sig bort och längtar efter äventyr och glädje. I denna variant av sagan bor hon hos sin faster och sina kusiner och de är hemska att bo med. En dag bjuder dock Prinsessan in hela riket till bal, men Askungen måste förstås stanna hemma och göra sina sysslor. Men till balen kommer en främling som dansar och förtrollar Prinsessan med sin skönhet. Främlingen är iklädd en hemmasydd regnbågsfärgad klänning som är alldeles förtjusande. Men Främlingen försvinner från balen och Prinsessan skickar dagen därpå ur sin specialstyrka för att leta efter henne.

Rödluvan bor med sin pappa och en dag ska han bege sig hem till morfar Offe som är sjuk. Rödluvan älskar skogen. Men i skogen lurar också Vargen. Vargen som inte längre kan jaga eftersom hon skurit sig i tassen. Hon ser Rödluvan och morfar som ett lätt byte och slukar dem båda i ett nafs. Som tur är så blir de räddade av Skogsvaktaren och hon är listig nog att se att Vargen slukat några som hon egentligen inte borde ha ätit.

Det som utmärker dessa moderna sagor är förstås att de har fått flera nya, fräscha, spännande element. Som att prinsen i Askungen är utbytt mot en prinsessa, att Rödluvan är en pojke och att Vargen egentligen inte är så ond utan det finns orsaker till hennes handlingar. Men det är inte bara så enkelt som att författarna har bytt kön på karaktärerna, nej, det finns betydligt mer i sagorna än man först tänker på. Nya karaktärsegenskaper, detaljer i bilderna som fördjupar utan att problematisera och båda sagorna har också fått nya, intressanta slut med en spännande twist. Dessutom har sagorna fått nya, fantastiska illustrationer som speglar den mångfald vårt samhälle består av. Helt enkelt klassiska sagor, men moderniserade för att passa vår samtid.

Det vore kul att jobba med dessa böcker tillsammans med de klassiska sagorna i ett sagotema i exempelvis förskoleklass eller klass ett. Även för de äldre barnen på förskolan fungerar böckerna. Tänk så skönt att de gamla sagorna idag finns i flera varianter så alla kan hitta sin favorit och som man själv kan känna igen sig i.

Både Askungen och Rödluvan finns att köpa hos Adlibris (här och här) och Bokus (här och här).