Modingarna och alfabetet

modingarna-och-alfabetetMånga av de gamla ramsorna som används på dagens förskolor är just det: gamla. Många av dem har en förlegad familjesyn (far ror och mor är rar) och när det gäller sånger, böcker och bilder som vänder sig till förskolebarnen är det sällan som de visar på mångfald. Det ville Annelie Salminen ändra på. Resultatet blev den normmedvetna alfabetsramsan Modingarna och alfabetet och förutom ramsan finns ett helt pedagogiskt koncept kring Modingarna. För sitt arbete har Annelie fått flera olika priser och utmärkelser och även boken har fått en rad olika utmärkelser.

Modingarna och alfabetet är en bilderbok som bygger på en normmedveten alfabetsramsa. För att lära sig alfabetet så brukar ofta någon form av ramsa användas, gärna tillsammans med rim och rytm. Men många av de ramsor som tidigare har använts är förlegade och följer inte Skolverkets mål och värderingar. Det kan vara själva ramsorna som inte längre känns fungerande, men det kan också vara rörelserna till ramsorna som inte känns exkluderande, eller bilderna som man ser i många gamla alfabetsböcker, men som inte riktigt känns rätt idag.

Modingarna och alfabetet är tänkt att utmana dessa gamla ramsor och visa på att det är möjligt med en alfabetsramsa som följer Skolverkets mål och värderingar, och som man också kan använda för att arbeta kring frågor om värdegrund, normer, hbtq och jämställdhet. Ramsan är inte endast normmedveten, utan har också inkluderande rörelser som stärker självkänslan och som övar motorik, stavelser, rim och ömsesidighet.

Bilderboken innehåller alltså en alfabetsramsa som inleds:

ABCD – Huvudet på sned – Vill du vara med

och sedan fortsätter:

EFGH – Peka på min tå – Till himlen kan vi NÅ!

Boken innehåller förutom ramsan också fantasifulla och färgglada, men samtidigt varma och milda illustrationer. Det finns mycket detaljer att se och upptäcka i bilderna. Illustrationerna är skapade av Ida Rosén Branzell. Modingarna är ett slags könslösa figurer som ser väldigt olika ut, men där alla ändå får vara med och ha samma värde. En del är små, andra stora, en del tar mycket plats, andra gömmer sig, en har sex tår, en rullar på hjul. Med boken följer det med en cd-skiva där ramsan är tonsatt av Magda Andersson. På cd-skivan finns två spår. Dessutom finns det några bilder på Modingarna som man kan skriva ut och färglägga.

Det stora minuset med boken, enligt mig, är att alfabetssidorna stoppar upp läsningen. Det är nämligen fyra bokstäver i taget som presenteras. Först presenteras själva bokstäverna på ett uppslag och därefter kommer ramsan om dessa fyra bokstäver. Sedan presenteras fyra bokstäver till och så följer ramsan för dessa fyra bokstäver, och så fortsätter det. Jag hade hellre sett att hela ramsan kunde läsas i ett svep, för att ge ramsan ett bättre flyt. Nu stoppas ju läsningen upp när nya bokstäver presenteras.

Boken vänder sig till de yngre barnen i förskoleåldern och jag tror att det är just barnen som precis har börjat intressera sig för alfabetet som får störst behållning av Modingarna. De lite äldre förskolebarnen tröttnar nog snabbare på konceptet. Men jag tror också att det är just i förskolan som Modingarna kommer absolut bäst till sin rätt, snarare än hemma. Jag kan tänka mig att Modingarna lyfter många sagostunder och samlingar genom sitt härliga, nytänkande och normmedvetna perspektiv. Jag känner också på mig att det här inte lär vara det sista vi ser av Modingarna. Kanske kommer det så småningom en bok med samma tänk där barnen får lära sig siffrorna? Eller kanske färger och former?

Det är svårt att skriva om själva boken utan att skriva om resten av konceptet, och det är också det som jag tycker är Modingarnas stora behållning, nämligen just det att det hela är ett genomtänkt, välarbetat, pedagogiskt koncept som bildar en helhet. Modingarna och alfabetet finns nämligen också som app, sång, musikvideo med rörelser, målarbilder, affischer och ramsan finns dessutom även på teckenspråk. Dessutom finns det ett pedagogiskt material att använda sig av i förskolan. Jag har inte tagit del av detta material, utan enbart läst boken och lyssnat på cd-skivans sånger. Tyvärr verkar appen också bara finnas till iPad och iPhone än så länge.

Modingarna och alfabetet är utgiven av AS förlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.