Mumiens skatt

Mumiens skatt är den tredje boken i serien Monsterjägarna. Den handlar om klasskompisarna Siri, Erik och Viktor som är monsterjägare. I somras avslöjade de en vampyr och fångade en varulv, vilket man kan läsa om i de tidigare böckerna. Jag har inte läst detta, men hängde med bra i boken ändå, så de olika delarna är fristående. I denna bok stundar höstlovet. Barnens klass ska på studiebesök till stadens museum den sista dagen innan höstlovet. Men när de kommer fram så blir de inte insläppta. Polisen är nämligen där eftersom det varit ett inbrott under natten. En mumie har blivit stulen! Självklart vill barnen hjälpa till att lösa fallet och det lyckas de också med till slut.

Jag tycker att boken påminner mycket om LasseMajas detektivbyrå. Fast den här riktar sig till äldre barn som har mer läsvana. Den är fortfarande lättläst med stor stil och korta kapitel, men den har betydligt mer text och saknar illustrationer. Själva historien påminner också om berättelserna i LasseMajas detektivbyrå. Även här finns en polismästare som verkar jobba på egen hand och som inte verkar vara den skarpaste kniven i lådan. Tvärtom, det är ju barnen som lyckas lösa mysteriet och klura ut gåtans lösning.

Jag personligen har lite svårt för det där med att barn löser mysterier medan vuxenvärlden står helt oförstående. Det känns inte trovärdigt helt enkelt. Men jag tillhör ju inte heller målgruppen. Med tanke på populariteten för LasseMajas detektivbyrå och andra liknande serier så verkar ju i alla fall barnen uppskatta sådana böcker, och det är ju just de som är den tilltänkta målgruppen. Mumiens skatt är fartfylld och spännande. Ett deckaräventyr med inslag av mystik. Jag tror säkert att många kommer att vilja läsa boken. Och jag kan erkänna att det är svårt att lägga ifrån sig den på slutet eftersom tempot är högt och cliffhangers bidrar till att boken är svår att släppa innan deckargåtan är löst. Boken är skriven av Monika Häägg och utgiven av Monkaland bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.