Skapelseberättelser

Före jul hade vi en uppgift i den kurs jag läser på Mittuniversitetet, Skapande skrivande för barn och ungdom, där vi skulle skriva varsin egen skapelseberättelse. Som inspiration tittade jag i några andra böcker om skapelsemyter och här tänkte jag tipsa om tre stycken som jag gillar – men kan samtidigt passa på att säga att det finns en uppsjö av sådana böcker att välja bland om ni är intresserade av temat.

Ljus, bli till, är skriven av Nobels fredspristagaren och ärkebiskpoen Desmond Tutu och med illustrationer av Nancy Tillman. Jag trodde aldrig att jag skulle gilla den här bilderboken, för dess fokus på Gud, men jag gillade den faktiskt ändå väldigt mycket. I boken berättas det alltså om den bibliska skapelseberättelsen och den är väldigt lik den som finns i Bibeln, men den är återberättad på ett barns nivå. Dessutom blir den levandegjord med hjälp av de helt makalösa illustrationerna. Boken är utgiven av Pärlan förlag.

Gud och Adam och Eva utgår också från den bibliska skapelseberättelsen, men den tar vid i stort sett där den förstnämnda bilderboken slutar. Här börjar det med att Gud känner sig ensam och skapar Adam. Men Adam är så tjatig och frågvis att Gud väljer att skapa Eva också. Men det blev inte alls så som Gud hade tänkt sig… Det som är roligt med den här bilderboken är att den är så otroligt humoristisk. Min nioåring älskade den och alla barnen skrattade jättemycket medan jag läste den. Men boken har också ett dubbelt tilltal, trots humorn så känner man igen sig i de bibliska berättelserna, inte minst som vuxen. Boken är skriven av Kim Fupz Aakeson, illustrerad av Eva Lindström och utgiven av Alfabeta.

Mitt bland stjärnor är en nyutgiven bilderbok som inte handlar om någon särskild skapelseberättelse utan mer om livet och universums otroliga märkvärdigheter. Om allt som är levande, om himmel och jord, om tillblivandet av universum likväl som tillblivandet av en ny dag. Både det stora och det lilla får plats. Allt är förpackat tillsammans med en vacker, poetisk men samtidigt också ibland humoristisk text på rim, och med underbara illustrationer fyllda med detaljer och saker som kanske inte alltid är som man tror sig att de ska vara. Det är svårt att beskriva den här boken, men det är en riktig pärla! Skriven av Lotta Olsson, illustrerad av Olof Landström och utgiven av Lilla Piratförlaget.

2 thoughts on “Skapelseberättelser

  1. Jag gillade också ”Ljus, bli till”! Det som berättas i gamla testamentet i Bibeln är många gånger svårt att förstå, så jag uppskattar att det görs böcker med ett språk så att även barnen förstår.

  2. Bilderböcker känner jag mig lite för gammal för och några små barn att läsa för har jag inte heller. Själv gick jag i söndagsskola (finns det nu?) när jag var liten och där fick man lära sig massor av kul 🙂

Comments are closed.