Varför är mamman arg?

På vägen går en mamma och är arg.
Varför är hon det? undrar Alvdis och Hamsa.
Har hennes barn tjatat för mycket om godis?
Eller har något gått sönder?
Kanske mötte hon någon som var dum?
Eller så gick hennes teve sönder precis när det blev mål?

Varför är mamman arg?

På omslaget till Varför är mamman arg? ser vi just en mamma som ser väldigt arg ut. Kanske också stressad. I varje fall så springer hon. Det finns också två barn på bilden med en pratbubbla där de undrar just – varför är mamman arg? Det är upptakten till boken som visar sig vara en liten deckare för de små. Barnen står i fönstret och tittar ut, och ser där en mamma. Det är Kims mamma. Och mamman är arg. Sedan funderar barnen på varför mamman är arg. De har stor fantasi och funderar ut många olika anledningar. Det blir spännande berättelser utifr

ån deras funderingar och varje fundering får sin egen sida med härliga färgglada illustrationer till. Kanske har hennes klackeskor gått sönder, kanske har hon tappat sin mobil i toaletten, kanske är hon arg på Kim eller kanske har hon inte kunnat sova. Barnen delar också med sig av sina egna liv och funderingar. Hamsa har ingen mamma alls och hen är ibland arg för att hens mamma är död. Arg och ledsen. Alvdis vet hur det känns när någon tog hens klackeskor, men också hur det kändes när hens morfar dog. De vet att man inte får slåss, även om det händer att både barn och vuxna gör det ändå. Och man kan bli arg när man är rädd, men man kan också bli glad fastän man är rädd, när det man var rädd för inte hände.

Som ni ser så går barnens tankar fram och tillbaka i den här boken och fastän det finns en ramberättelse, där de egentligen inte ens rör sig från rummet där de tittat ut genom fönstret, så händer det väldigt mycket i deras tankar och funderingar och i deras fantasi. Det gör att vi som läsare känner att vi tagit del av ett stort äventyr och djupa funderingar. Jag gillar också att känslorna verkligen får ta plats i slutet av boken. Det här är en bok som jag kommer att rekommendera till förskolorna när de ska jobba med känslor, det gestaltas så fint här och läsarna får hjälp att sätta ord på sina egna känslor. Boken är också fin på många andra sätt, det är variation när det gäller hudfärger exempelvis, huvudpersonerna könas inte och överhuvudtaget är det ett fint mångfaldsperspektiv i boken, som det ju alltid är när det gäller böcker från Olika förlag. Varför är mamman arg är skriven av Kristina Murray Brodin, illustrerad av Bettina Johansson och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus. Den är uppföljare till Varför gråter pappan som tidigare är utgiven av samma förlag.

2 thoughts on “Varför är mamman arg?

  1. Jag har precis läst denna med barnen på jobbet och det är verkligen ett bra underlag när man ska prata känslor och hur de kan te sig. Barnen tyckte den var väldigt rolig och berättade själva om situationer när deras föräldrar var arga och vi diskuterade kring varför det kunde ha blivit så. Otroligt bra bok!

Comments are closed.