Mystiskt på en måndag och Typiskt på en tisdag

Mystiskt på en måndag  Typiskt på en tisdag

Mystiskt på en måndag är första boken i en ny serie skriven av Emelie Andrén och illustrerad av Veronica Ljunglöf. Böckerna i serien har korta kapitel, många illustrationer och en spännande, mysryslig handling som gör böckerna passande för nybörjarläsare som vill gå vidare till kapitelböcker. Boken handlar om Hugo och Vilma som är bästa kompisar. De är nästan alltid tillsammans och ofta är också Vilmas storebror Alex med. Alex som är så bra på att hitta på historier. Men ibland blir de lite för läskiga. Och ibland undrar Hugo och Vilma om det verkligen är sant det Alex berättar. När Alex så säger att det bor vampyrer vid ödehuset nära skolan kan inte Hugo och Vilma låta bli att gå dit för att undersöka saken. Det visar sig förstås att det är något helt annat än vampyrer där, men innan karaktärerna upptäcker vad som egentligen döljer sig i huset så är det rysligt spännande!

I Typiskt på en tisdag bestämmer sig de tre barnen för att de ska campa i skogen. Men så blir Alex sjuk. Så typiskt! Som tur är så får Vilma och Hugo lov att tälta ensamma. De klättrar i träd, letar bär och äter matsäck på bryggan. Men när mörkret faller blir det lite läskigt. Plötsligt ser de en mystisk skugga som rör sig vid tältet. Snart börjar det brumma konstigt. Kan det vara en hungrig björn där ute?

Det här är jättefina, mysrysliga och precis lagom spännande böcker för nybörjarläsarna. De är lagom långa att läsa själva och de korta kapitlen tillsammans med de många illustrationerna gör att lästempot hålls uppe. Man vill bara läsa vidare för att se vad som händer. Min nyblivna nioåring tyckte mycket om dessa böcker och hon kan knappt vänta tills nästa bok i serien, Otur på en onsdag, kommer.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).