En ocean av kärlek

En ocean av kärlekDet är 2002, ett år efter attentatet mot World Trade Center. Det är en orolig tid, speciellt för någon som Shirin en sextonårig muslimsk tjej som bär hijab. Elaka kommentarer, föraktfulla blickar och fysiskt våld är en del av hennes vardag. För att skydda sig själv böjer hon ner huvudet, sätter på hög musik i hörlurarna och går genom livet utan att möta någon annans blick. Hon har rest höga murar runt sig själv och låter ingen komma nära.
Tills hon träffar Ocean James…

Shirin har bytt skola tre gånger på ett år och det gör att hon inte längre ens försöker få vänner. Hon försöker inte lära sig klasskompisarnas namn. Hon har slutat anstränga sig. Men så möter hon Ocean James och de murar hon byggt upp runt sig själv börjar sakta raseras. Ocean är envis. Han ser vad de har tillsammans och är beredd att kämpa för deras förhållande. Shirin är mer cynisk. Hon vet hur omvärlden kan reagera när man inte håller sig till sin egen sort och hon vill inte utsätta varken sig själv eller Ocean för detta. Men ingen av dem är beredd på de starka känslor de har för varandra och inte heller på vad de verkligen kommer att utsättas för när deras förhållande till slut blir offentligt.

En ocean av kärlek är en berättelse om rasism, utanförskap och om att falla för någon som kommer från en helt annan värld. Det är en gripande berättelse om Shirins liv och de svårigheter hon har att gå igenom bara för att hon har den bakgrund hon har. Jag kan inte relatera till hennes erfarenheter, men det är väldigt berörande att läsa om. Det är också en fin bok om den första stora kärleken och den skildras så varmt, mjukt och fint. En sådan kärlek som man tror knappt existerar idag. Så fint att kärlek skildras på detta sätt i en ungdomsbok. Att det får handla om känslor och djup snarare än om sex och ytlighet. Boken handlar förstås också om identitet, ursprung, rasism och rädslan för det okända. Nu utspelar sig ju boken i en väldigt speciell kontext, i USA bara ett år efter terrordådet mot World Trade Center. Men bokens teman är än idag precis lika aktuella.

Jag gillar att Shirin framställs som en tuff tjej som dansar breakdance, svär, har svar på tal och går sin egen väg, trots att hon valt att bära slöja. Jag gillar också att relationen mellan Shirin och hennes bror framställs på ett så fint sätt.

Jag hoppas att många unga hittar till den här berättelsen och läser den för att få ökad förståelse för världen och för andra människor. Det är en bok som jag gärna hade velat diskutera i en gymnasieklass. Men språket kan ibland vara lite svårtillgängligt och boken är lång och skriven i ett långsamt tempo, så jag hoppas att den kommer i en lättläst version så den blir tillgänglig för alla läsare. Jag hoppas också att många vuxna hittar till den här boken, för där ute i världen finns det tyvärr så många som behöver utmana sina fördomar. Det här är en viktig bok!

En ocean av kärlek är skriven av Tahereh Mafi och den är utgiven av B Wahlströms. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.