När vi blundar

När vi blundarFör några år sedan kom Lotta Olsson och Olof Lindströms första gemensamma bilderbok Mitt bland stjärnor. Den hyllades av en enhällig kritikerkår. Själv skrev jag såhär om den:

Mitt bland stjärnor är en riktig pärla som handlar om livet och om universums otroliga märkvärdigheter, om allt som är levande, om himmel och jord, om tillblivandet av universum likväl som tillblivandet av en ny dag. Både det stora och det lilla får plats. Allt är förpackat tillsammans med en vacker, poetisk men samtidigt också ibland humoristisk text på rim, och med underbara illustrationer fyllda med detaljer och saker som kanske inte alltid är som man tror sig att de ska vara.

Deras andra gemensamma bilderbok heter När vi blundar. Den handlar om drömmens rike, bortom den vakna verkligheten.

Sömnen kommer. Och den bär oss,

bort från allting som vi ser.

Sömnen bär oss och vi lär oss:

världen – det är mycket mer.

Men den handlar också om världen:

Världen – det är det vi bor i,

allt som är omkring oss jämt.

Som man växer och blir stor i.

Allt vi ser och vet bestämt.

Som ni ser är språket poetiskt, rytmiskt och vackert. Men också finurligt, lekfullt och humoristiskt. I boken ställs frågan vad som egentligen händer när vi blundar och drömmen kommer. Texten slår fast att i drömmen kan allt hända. Vad som helst och ingenting. Och vi får ta del av allt det knasiga som kan hända i drömmarnas rike, men också allt som händer i djurvärlden och naturen när natten kommer och stjärnorna tänds. Som läsare får man följa med på en resa som innehåller såväl fantasi som verklighet. Boken tar oss från dagens fartfyllda puls till nattens stillsamma filosofiska funderingar. Landströms milda, stämningsfulla bilder kompletterar texten väl, ofta med glimten i ögat. Här ryms många känslor och boken ger oss möjlighet att reflektera över och prata om abstrakta, existentiella frågor tillsammans med barnen man läser boken för. Boken är en fröjd att högläsa tack vare de fina verserna. Jag gillar att boken har en ramberättelse där bild och text hela tiden för handlingen framåt, men där varje uppslag ändå kan läsas fristående genom att man bara fokuserar på en enda vers och drömmer sig bort i bilden som hör till just den. När vi blundar är en så himla fin bok som kan läsas om och om igen. En perfekt godnattsaga att läsa strax innan man själv hamnar i drömmarnas land.

När vi blundar är utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.