Just nu

Just nuIgår skrev jag om När vi blundar som är den andra boken i samarbetet mellan poeten/författaren Lotta Olsson och illustratören Olof Landström. Just nu är den tredje bilderboken som de skapat tillsammans. Den har precis släppts och jag fick den som recensionsexemplar för någon vecka sedan. Precis som de andra två böckerna de gjort tillsammans är även denna poetisk, rimmad och alldeles magiskt fin.

Varje uppslag i Just nu berättar en berättelse. En berättelse om hur livet pågår överallt samtidigt. I det stora och i det lilla. Enligt förlaget skulle man kunna kalla boken för en novellsamling i bilderboksformat på temat: Allt händer på en och samma gång. Och det är en bra beskrivning.

Nu föds en mus

Nu dör en knott

Nu rivs ett hus

Nu byggs ett slott

Så inleds boken och därefter följer ett antal uppslag där vi från uppslag till uppslag får olika ögonblicksbilder över saker som sker. Vi får följa med till olika platser, olika tider, olika årstider, olika människor, olika djur. Och allt detta händer på samma gång.

Just nu består av massor av fyrradsverser, precis som i de tidigare bilderböckerna. De rimmar, vilket skapar en fin rytm vid läsningen. Dessutom inleds alla rader med ordet ”Nu” vilket skapar en häftig effekt. Illustrationerna skildrar allt detta som nämns i texten, ibland tydligt, ibland bara som en liten detalj man får leta efter. Jag kan tänka mig att det var både roligt och klurigt att illustrera dessa speciella verser. Illustrationerna är stämningsfulla, i milda färger. Just nu är en bok som tål många omläsningar. En jättefin högläsningsbok för barn i äldre förskoleåldern. Men även en bok som skulle vara fin att använda i undervisningen även för lite äldre barn när man pratar om poesi och som inspiration för barnen att skapa sina egna verser och dikter. Eller som inspiration för att skapa sina egna ögonblicksteckningar i bildämnet. Varför inte jobba med boken som utgångspunkt i både svenska och bild samtidigt. Låt barnen skapa sin egen bild av vad som händer just nu och skriva en vers till.

Just nu är utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.