Nej, sa Kanin

Nej! sa KaninNej! sa Kanin är en bilderbok i stort format som vänder sig till de minsta barnen. Kanin säger nej till allt som mamma föreslår. Han vill inte klä på sig på morgonen och inte äta frukost, fastän att han är jättehungrig. Inte ens bada vill han göra trots att det är så härligt med allt skum. Men efter lite övertalning går det bra. Och till slut kommer mamma på något som Kanin absolut inte kan säga nej till.

Det här är en så fin högläsningsbok, med stora möjligheter att verkligen gå in i texten och läsa som om man vore Kanin, den lilla kaninen med den stora viljan. Jag tror de flesta kan känna igen sig i Kanins och mammas dialog, denna viljestarka kamp där båda har lika starka viljor om vad de tycker att Kanin ska göra, men till slut också kan enas i något som de båda tycker väldigt mycket om. Både barn och vuxna kan känna igen sig denna uttrycksfulla, charmiga, varma och mysiga bilderbok som egentligen kan sägas vara en kärleksförklaring från förälder till barn.

Photo by Barnboksbloggen on March 09, 2021. May be an illustration.

Boken har ett generöst format som inbjuder till tillsammansläsning. Illustrationerna är enkla, tydliga, i en mild, varm färgskala. De är fyllda av känslor och uttryck. Såväl minspel som kroppsspråk visar tydligt Kanins känslor och viljeyttringar. Fokus ligger just på Kanin, mamman syns inte i bild förrän på de sista uppslagen. Det är en barnnära bok som tar barns känslor på allvar, även om det ju är en kanin som gestaltar känslorna. Formgivningen är också intressant och varierande. Ibland får text och/eller bild breda ut sig över en hel sida, exempelvis får flera av Kanins ”nej!” en helt egen sida, ibland är det istället en hel serie bilder med tillhörande text som får ta plats på ett uppslag. Det här är en bok som tål att läsas om och om igen, och där man kan hitta nya saker att prata om från gång till gång. Kanske blir detta en framtida klassiker bland småbarnsböcker, det har den i alla fall potential till.

Photo by Barnboksbloggen on March 09, 2021. May be an illustration of book and text that says '"NEJ!" sa Kanin. "Jag är inte "Dags för mellanmal", sa mamma. "NEJ!" sa Kanin. "Jag är inte "Dags för pottan", sa mamma. "NEJ!" sa Kanin. "Jag är för stor "Dags att gả in", sa mamma. Kmag "NEJ!" sa Kanin. "Jag vill vara "Dags för ett bad", sa mamma.'.

Nej! sa Kanin är den holländske författaren och illustratören Marjoke Henrichs debutbok och jag ser fram emot att se kommande böcker från henne. Boken är utgiven av Alfabeta förlag.

Photo by Barnboksbloggen on March 09, 2021. May be an illustration of book and text that says 'Först satte Kanin pả sig byxorna. ut och in, Och sedan tröjan. upp och ner, ut och in, pa sniskan, sniskan, upp och ner, pa sniskan, men sedan blev det rätt! men mensedan sedar "Dags för frukost!" sa mamma.'.