Ninna och syskongrodden

Tidigare i år recenserade jag Ninna och sjukhusfåglarna. Det finns också en annan bok om Ninna som heter Ninna och syskongrodden. Såhär står det på baksidan till boken:

En gul kväll kanske man sitter på busshållplatsen. Det luktar regn, alla är nervösa.

-Ninna, du ska få ett syskon.

Man blir helt yr i bröstet och varm i hjärnan och säger:

-Jag vet.

Och den ska heta Barbie.

Precis som tidigare böcker om Ninna har även denna bok ett helt eget språk, såväl i text som i bild. Boken berättar om hur en bebis växer i sin mammas mage, men att det faktiskt inte är alla mammor som kan få dit sina bebisar hemma utan en del behöver hjälp av doktorn. Det är slumpen som bestämmer.

Slumpen bestämmer allt,

fastän hon är så busig.

Hon bestämmer

om det ska bli barn

om det ska bli storm

eller om det ska bli ananas till efterrätt.

Jag gillar det, att boken poängterar att det inte finns ett sätt att få barn på och också att en del inte kan få några barn alls eller bara ett barn. Och det är så fint skildrat när storasyster Ninna möter sitt lilla syskon för första gången. Språket i Ninna-böckerna är så poetiskt och berättelserna rymmer alltid fler lager. Det finns mycket att prata om och diskutera, såväl i text som i bild och det är också berättelser som man ofta kan tänka på även långt efter läsningen. Ninna och syskongrodden är inget undantag, den är jättefin.

Boken är skriven och illustrerad av Matilda Ruta och utgiven av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.