Nusse-kudden

nussekuddenNusse-kudden är en klassiker som nu kommit i nyutgåva. Det var redan 1984 som Nusse-kudden av Håkan Jaensson och Arne Norlin, med illustrationer av Gunna Grähs, kom ut för första gången. Den blev en försäljningssuccé på många språk och fick även kultstatus. Den räknas som sinnebilden för den nya svenska bilderboken.

Nusse-kudden handlar om Kalle och hans Nusse-kudde. Kudden som han bara inte kan vara utan. Som liten fick Kalle sin Nusse-kudde som han älskade och som fick följa med honom överallt. Han sov med den och tog med den till dagis. Men en dag hände det förskräckliga – Nusse-kudden glömdes på dagis. Han var helt otröstlig och till slut tvingades hans pappa försöka ta sig in på dagis för att hämta kudden, varpå polisen kom. Kalle fortsatte ta med sin kudde. Han tog med den till skolan i sin ryggsäck, han grät sig till sömns i kudden när han hade kärleksbekymmer, den fick följa med till lumpen utifall det skulle bli kuddkrig och till Kalles jobb som kock. Till slut gifte han sig och en vacker dag sa hans fru att han skulle välja mellan henne och kudden. Han försökte glömma sin Nusse-kudde, men det var omöjligt. Han var arg hela tiden och så småningom tappade han både jobb och fru. Då stod han inte ut längre, han måste bara ha sin Nusse-kudde tillbaka. Men vart fanns den nu? Han började leta och letandet ledde till slut till Hemliga Nusse-klubben!

Nusse-kudden är en annorlunda bilderbok, där väldigt mycket händer på relativt få sidor. Boken visar också med kärleksfullt allvar hur betydelsefull en kudde, ett gosedjur eller en snuttefilt kan vara för en människa. Boken är humoristisk, inte minst för oss vuxna, men hela tiden med insiktsfullt och tänkvärt allvar bakom. När boken kom ut 1984 hyllades den som nyskapande och den bröt många tabun om vad som kunde berättas i en bilderbok på den tiden. Idag är vi betydligt mer generösa och få tabun existerar i bilderboksvärlden, men det är ändå lätt att föreställa sig hur boken togs emot på den tiden. Nusse-kudden följdes av tre böcker till om Kalle och hans kudde, där den sista boken heter Nusse-kuddens sista strid och utspelar sig på äldreboende där den gamle Kalle återigen tvingas försvara sin älskade Nusse-kudde.

Boken har som sagt en hel del år på nacken nu och det märks förstås i texten. Få av dagens barn vet väl vad lumpen är till exempel. Men det spelar ingen större roll, för bokens tema är tidlöst och ständigt aktuellt.

Nusse-kudden utges av Alfabeta och den finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Nusse-kudden

Comments are closed.