Nya Mumin-böcker

I år är det 65 år sedan den första Muminboken kom ut och lagom till detta släpper Alfabeta sex nya Mumin-böcker. De är alltså nytillverkade, men i Tove Janssons anda.

Mumins lilla bok om siffror och Mumins lilla bok om ord är pekböcker. De har tjocka, stadiga sidor av kartong. De handlar om siffor och bokstäver och har tydliga, färggranna bilder och kortfattad text. De lämpar sig väl för små barn.

Små barn brukar också tycka om böcker med flikar att lyfta på och titta under. Mumin – Var är lilla My handlar om när Mumintrollet och Lilla My lekte kurragömma. Mumintrollet letar på många ställen, men Lilla My hade valt ett riktigt klurigt ställe att gömma sig på. Kurragömma är en lek som många barn gillar och likaså tittut-effekten som blir av att lyfta på flikarna. Min dotter älskar den här boken.

Det finns också en vanlig bilderbok bland den nya utgivningen, Mumintrollet fyller år handlar om när Mumintrollet fyller år och alla hans vänner har glömt bort födelsedagen – tror han i alla fall. En klassisk bilderbok med många bilder, men med lite mer text. En ganska förutsägbar berättelse, men fin ändå och barnen tycker att den är spännande – lite sorglig i mitten, men glad igen på slutet.

Alfabeta släpper också två målar- och pysselböcker. Mumins soliga sommar, pysselbok innehåller över 100 klistermärken man kan sätta fast på bilderna i boken och på så sätt skapa berättelser i boken. Mumins mysiga måndag, målarbok är en vanlig målarbok med många fina Muminbilder att färglägga.

I den nya utgivningen kan man hitta något för barn i olika åldrar, från bebis till skolbarn. För barnen blir det en introduktion till Muminvärlden och vi vuxna får en härlig nostalgitripp. Jag tycker att de nya Muminböckerna är helt okej, men originalen har ändå en speciell känsla och jag längtar efter att få läsa dem tillsammans med min dotter senare.