Offermakaren

OffermakarenOffermakaren är första delen i Viveca Stens nya serie Åremorden som utspelar sig i de jämtländska fjällen. Så härligt det var att få läsa om välkända miljöer och skönt att få drömma sig bort ett tag till mer snöfyllda trakter. Trots att det är slutet av december så har vi inte många centimeter snö där jag bor och då bor jag ändå i Norrland, om än i södra delarna av Norrland.

Huvudkaraktärerna i Offermakaren är Hanna Ahlander och Daniel Lindskog. Hanna har flytt till Åre efter en uppslitande separation som skedde samtidigt som hon tvingades lämna sitt jobb på polisen i Stockholm på grund av en konflikt. Nu befinner hon sig i sin systers fjällstuga för att slicka såren och fundera på sitt nästa drag. Daniel är nybliven pappa och inspektör vid Årepolisen. Han kämpar med sin relation och skräms ibland av sitt heta temperament. När skidsäsongen precis börjat hittas ett lik i en av liftarna och skräcken för att en mördare går lös sprider sig i bygden. Daniel får utredningen på sitt bord och snart blir även Hanna indragen. Tillsammans letar de efter mördaren samtidigt som snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara.

Jag hade verkligen svårt att lägga ifrån mig den här boken. Den var väldigt spännande och välskriven. Den är skriven i ett rappt tempo och berättarstilen med korta kapitel och ett starkt driv gör också att man bara vill läsa vidare. Både Hanna och Daniel är sympatiska karaktärer, även om båda också har en del brister vilket gör dem mänskliga och trovärdiga. Årepolisen verkar också vara en bra arbetsplats, trots att omstruktureringar och resursbrist inom polismyndigheten inte förenklar det dagliga arbetet direkt. Miljöerna är perfekta för en sådan här typ av bok och man kan ana att det kommer att komma fler deckare som utspelar sig i fjälltrakterna. Här finns mycket stoff att hämta. Jag ser också fram emot att läsa mer om Hanna och Daniel och följa såväl deras privatliv som deras yrkesliv. Hoppas bok nummer två kommer snart.

Offermakaren är utgiven av bokförlaget Forum.