Saxen

SaxenSaxen är en jättefin bilderbok skriven av Sara Villius och illustrerad av Aslak Gurholt. Det är en berättelse om en sax. En sax som vill klippa. Fast inte vad som helst förstås. Inte naglar till exempel. Däremot gärna snöre, gräs, blad, pinnen och dockans hår. Men frågan är om man verkligen får klippa vad som helst? Får man klippa sitt eget hår exempelvis? Och hur är det med hackandet i bordet?

Det är en härlig högläsningsbok som verkligen utmanar eftersom boken dels har en helt annan huvudperson än man är van vid i barnböcker och dels eftersom bokens text och berättarteknik verkligen är anpassad för högläsning med korta ord, betoningar, ljudeffekter och ett barnnära språk. Illustrationerna är effektfulla, stiliserade, enkla, grafiska teckningar i endast blått, grönt, svart och vitt. De passar fint till det lite korthuggna språket där så mycket sägs mellan raderna och i den gemensamma läsupplevelsen.

Photo by Barnboksbloggen on December 27, 2020. Bilden kan innehålla: en eller flera personer.

Saxen kom först till på uppdrag av UR och blev då till en uppskattad kortfilm med animerade inslag. Text och bild har därefter arbetats om till bilderbok. Den passar barn från tre år och är utgiven av Rabén & Sjögren.

Photo by Barnboksbloggen on December 27, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

One thought on “Saxen

Comments are closed.