Tre bilderböcker med vintertema

Idag tipsar jag om tre bilderböcker med vintertema.

Isresan    Vinterkväll    Kramsnö och nöttjuvar

Isresan är skriven av Thomas Tidholm med illustrationer av Anna-Clara Tidholm. Den handlar om hur Ida, Jock och Max driver bort på ett isflak och kommer långt ut på havet, där det finns ännu mera is. De kämpar sig fram över isen och kommer i land på en främmande kust. Där upplever de det ena äventyret efter det andra. Till slut kommer våren och pingvinerna.

Berättelsen är inspirerad av polarexpeditionerna. En bok fylld av äventyr, upptäckslust, snö, is, fantasi, norrsken, fiskbullar, hemlängtan, pingviner och svarta vatten. Det är en slags blandning mellan kapitelbok och bilderbok, med text i kapitel, anpassad för högläsning. Den vänder sig till barn i åldern 6-9 år.

Boken är utgiven av Alfabeta bokförlag. Titta gärna när författarna berättar mer om Isresan och arbetet bakom: https://www.youtube.com/watch?v=3-j95C0OT1I&t=5s

Photo by Barnboksbloggen on December 26, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

Vinterkväll är skriven av Ann-Helén Laestadius och illustrerad av Jessika Berglund. Tidigare har de skapat bilderboken Pimpelfiske tillsammans. Denna bok handlar om Sara. Hon och mamma är hemma hos mormor. Där är det varmt och mysigt. Ute är det mörkt och kallt. Sara vill helst inte åka hem när mamma säger att det är dags. Men det visar sig att utomhus i mörkret är det ett riktigt vinteräventyr. När de åkt ett tag med sparken stannar mamma och pekar uppåt. Uppe i himlen lyser alla möjliga färger. Ett norrsken!

Vinterkväll är en mysig berättelse från norra Sverige, ett härligt naturäventyr från ett område och en natur som är exotisk för många andra svenskar. Jag som själv bor i Norrland, fast i de södra delarna, uppskattar mycket när barnböcker utspelar sig i de norra delarna av landet för igenkänningens och representationens skull. Vi får ta del av den samiska kulturen, fjällvärlden, det fascinerande väderfenomenet norrsken, snön, tystnaden, mörkret, lugnet. Det är vackert, finstämt, stämningsfyllt och storslaget i det lilla. Boken passar barn mellan cirka 3-6 år och den är utgiven av Lilla Piratförlaget.

Photo by Barnboksbloggen on December 26, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

Kramsnö och nöttjuvar är den femte bilderboken i serien om krokodilen Hugo skriven och illustrerad av Mia Nilsson. Hugo ser fram emot den årliga snögubbetävlingen där vinnaren utses till lucia. Men han får byta tävlingsplanerna mot detektivglasögon när någon stjäl nötter ur Ekorrens vinterförråd. Hugo lovar att hjälpa till, men hur fångar man egentligen tjuvar?

Hugo är en hjälpsam, snäll, klurig och påhittig krokodil som ofta hamnar i olika äventyr och knasigheter. Böckerna om honom är fyllda av humor, värme, tänkvärdheter och mumsiga kakor. Hugo älskar nämligen att baka. Kramsnö och nöttjuvar är en mysig, charmig bok som passar perfekt att läsa vintertid eftersom den är fylld av snö och vinterkänsla. Den har dessutom en oväntad upplösning som får läsaren att lägga ifrån sig boken med ett leende på läpparna. Boken passar barn från cirka 3 år och den är utgiven av Bonnier Carlsen.

Photo by Barnboksbloggen on December 26, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..