Om miljöfrågor för de minsta

Miljöfrågorna är ju något som är angelägna för oss alla, inte bara för oss vuxna. Även barnen är intresserade av vad som händer med jorden och de är ofta väldigt nyfikna på vad de kan göra för att rädda Jorden. Bra miljö- och klimatböcker för barn är därför bra att ha hemma eller i förskolan/skolan så barnen kan få svar på sina frågor. Här nedan kommer två tips på bilderböcker som handlar om vår miljö.

Charlie och Lola – Hjälp vår jord

Charlie och Lola är välkända för de barn som brukar titta på barnprogrammen på TV. Här kommer en bilderbok med de två syskonen i huvudrollen. Charlies lillasyster Lola brukar slänga alla saker hon tröttnat på. ”Varför återvinner du inte istället”, frågar Charlie en dag. ”Återvinner? Vad är det”, svarar Lola då. I boken får vi på ett roligt och intressant sätt lära oss om vad återvinning är och vad det innebär. Det följer också med en återvinningsaffisch med och ett pysselark, så man kan ha koll på sin återvinning, precis som Charlie och Lola i boken. Författare är Lauren Child och boken är utgiven av Rabén & Sjögren. För den som vill se mer av boken har bloggen Kitchenbloom skrivit ett härligt inlägg här.

Vad händer med jorden?

Vad är det egentligen som händer med jorden? Den här bilderboken tar de små barnens frågor om miljön på allvar och förklarar pedagogiskt varför miljön smutsas ned och varför det är farligt. Boken innehåller också tio sätt att göra jorden till en härligare plats att bo på, en plats där också våra barnbarn och barnbarnsbarn får möjlighet att växa upp. Författare är Grethe Rottböll, illustratör Sarah Sheppard och boken utges av Rabén & Sjögren.