Pingvin

Den populära bilderboken Pingvin kom i höstas ut i ett nytt format. Pingvin är skriven och illustrerad av Polly Dunbar, utgiven av Natur & Kultur och riktar sig till de allra yngsta barnen, som precis börjar övergå från pekbok till enkla bilderböcker. Ändå håller den ganska långt upp i åldrarna, för berättelsen är så pass djup så det finns en hel del att diskutera kring i boken om man vill.

I början av boken får lille Ville en present. Han sliter upp paketet och finner en pingvin. Men pingvinen var tråkig. Han säger ingenting. Det spelar ingen roll vad Ville gör så säger Pingvin ingenting alls. Han kittlar Pingvin, gör grimaser, dansar stolliga danser, tar på festliga hatter, står på huvudet, petar Pingvin i magen, retar Pingvin och så vidare, men Pingvin säger fortfarande ingenting. Till slut försökte Ville få ett lejon som kom förbi att äta upp Pingvin, men lejonet ville inte ha Pingvin. Då började Ville skrika och gråta och lejonet åt upp Ville istället, för att han väsnades så mycket. Men vad gör Pingvin då? Jo, Pingvin biter lejonet i nosen, jättehårt, så Ville flyger ut. Och efter det börjar Pingvin prata!

Jag gillar verkligen den här boken. Den rymmer många känslor och många händelser på få sidor. Det finns mycket att prata kring om man vill det, men man kan också läsa berättelsen bara rakt upp och ner. Berättelsen är spännande och passar perfekt för målgruppen. Texten är lagom lång, men ändå uttrycksfull. Och illustrationerna är underbara. Det här är en bok jag rekommenderar varmt.

One thought on “Pingvin

Comments are closed.