Pino

              

Jag har tidigare skrivit om Pino, som verkligen är en favorit här hemma, både hos mig och den äldre dottern. Det finns massor av böcker och filmer om den charmiga nallen Pino och hans vänner. Nu har vi, tack vare förlaget Pinolek, fått chansen att läsa några fler böcker om Pino och även sett en av filmerna om Pino. Böckerna om Pino är skapade för att uppmuntra små barn att förstå betydelsen i bilder, stärka barnets språkutveckling, fantasi och ge läsglädje. De innehåller enkla bilder som visar saker och händelser som är lätta att känna igen och relatera till för barnen. Böckerna vänder sig främst till de yngsta barnen, men det finns också böcker som passar de något äldre barnen, som Rita och räkna med Pino. Böckerna är skrivna av Eva Pils och Agneta Norelid. Illustrationerna är gjorda av välkände Kenneth Andersson.

Doktor Pino är en klassisk pekbok i bilderboksformat som passar de lite äldre småbarnen – till exempel de som precis ska övergå från pekbok till bilderbok. Boken handlar om när Pino leker doktor. Hans gosedjur är sjuka och Pino får ställa diagnos och göra dem friska. En enkel, men konkret historia att känna igen sig i och leva sig in i. Precis som övriga böcker om Pino så har boken enkel text och tydliga, enkla illustrationer, vilket uppskattas av barnen. Boken vänder sig till barn mellan 0-4 år.

Räkna med Pino är en bilderbok där Pino räknar till 10. Han räknar bollar, ballonger, moln och mycket mer. Självklart får vi läsare också hjälpa till att räkna. Det här är en av mina favoriter när det gäller räknesagor för de yngsta. Tydliga bilder, tydliga siffror och enkelt att hänga med i texten, precis som det ska vara när man precis håller på att lära sig räkna. Boken vänder sig till barn mellan 0-4 år.

Rita och räkna med Pino är en pysselbok som passar bra att använda tillsammans med bilderboken Räkna med Pino. Pysselboken fokuserar också på siffrorna 1-10 och genom roliga och kluriga övningar kan barnen lära sig siffrorna och lära sig räkna. Boken vänder sig till barn mellan 2-6 år.

Pino på äventyr är en DVD-film som innehåller 10 kortfilmer, baserade på 10 pek/bilderböcker om Pino: Pinos jul, Pinos sommar, Pinos födelsedag, Räkna med Pino,Pino ska ut och åka, Pinos bondgård, Doktor Pino, Pino och katten, Pinos lekpark, Pinos vinter. Det finns också en till DVD-film som innehåller ytterligare 10 kortfilmer (Pino och hans vänner). Filmerna är, precis som böckerna, väldigt enkla och tydliga och passar därför bra för de yngsta barnen. Enkla berättelser och tydliga färgglada bilder. Igenkänningsfaktorn från böckerna är stor och jag tycker att filmerna och böckerna kompletterar varandra bra. Filmerna vänder sig till barn mellan 0-4 år.

Pino är som sagt en stor favorit här hemma. Efter att ha läst ett stort antal böcker om Pino och nu även sett en av filmerna så är jag inte besviken – Pino fortsätter att leverera gång på gång. Även om min äldre dotter nu är över 4 år så tycker hon fortfarande om såväl böcker som filmer. Räkne- och pysselböckerna var verkligen något som passade henne eftersom hon har ett stort intresse för alfabetet och siffrorna nu. Jag hoppas det kommer fler Pino-böcker riktade mot de något äldre barnen, gärna en pysselbok som fokuserar på bokstäverna. Jag har också en nyfödd dotter här hemma (hon blir tre veckor imorgon) och det ska bli spännande att så småningom introducera även henne för Pino och hans vänner!