Pino

    

Den söta nallen Pino är en mycket populär figur här hemma. Dels som barnprogram, dels som böcker och dels som dataspel. Dottern tycker om dem alltihopa. Snart kommer också Pino på bio. Den 21 april är det biopremiär för filmen om Pino. Det finns också ett par DVD-filmer om Pino. Visste ni att det finns hela 21 böcker om Pino?

Böckerna om Pino är skapade för att uppmuntra små barn att förstå betydelsen i bilder, stärka barnets språkutveckling, fantasi och ge läsglädje. Det är enkla bilder som visar saker och händelser som är lätta att känna igen och relatera till för barnen. Böckerna vänder sig till de mindre barnen och eftersom böckerna har en så pass enkel handling och tydliga bilder så fungerar böckerna även för de allra yngsta barnen. Men på samma sätt fungerar böckerna om Pino som övergång mellan pekböcker och bilderböcker. Böckerna vänder sig till barn mellan 0-3 år, men min dotter är snart 4 och hon tycker fortfarande mycket om Pino, så böckerna räcker länge. Böckerna är skrivna av Eva Pils och Agneta Norelid. Illustrationerna är gjorda av välkände Kenneth Andersson. Böckerna ges ut av bokförlaget Pinolek.

Sov gott Pino är en mysig godnattsaga. Det är kväll och dags för Pino att sova. Men innan han somnar måste han borsta tänderna, städa upp leksakerna, hämta gosedjuret, bada och släcka lampan. Vi som läser får följa Pino när han gör sina kvällsbestyr och igenkänningen hos barnen är stor.

Pino på upptäcksfärd handlar om när Pino ska gå på en skogspromenad. Det är ett riktigt äventyr. Han hittar ekollon som han ger till ekorren, han matar fågelungar och han räddar en groda. Boken har inte riktigt lika hög igenkänning hos de mindre barnen, men äventyret och spänningen i boken uppskattas stort.