Pippi Långstrump 70 år

fettbk96dcprawtjilo5I år fyller Pippi Långstrump 70 år! Det är bra gjort av en karaktär som aldrig nånsin ville bliva stur.

Visste ni hur berättelsen om Pippi Långstrump kom till? Det var när Astrid Lindgrens dotter Karin låg sjuk och ville höra en saga. Hon bad sin mamma att berätta om Pippi Långstrump och i samma ögonblick blev en av världens mest välkända barnboksfigurer född.

Karin fick manuset på sin födelsedag den 21 maj och därför kommer Pippi att firas just i maj. Men egentligen kommer Pippi att firas hela året av förlaget Rabén & Sjögren. Bland annat blir det nyutgåvor av flera böcker, aktiviteter i bokhandlar och på bibliotek samt ett stort kalas på Skansen den 23 maj. Inför födelsedagen kommer Boken om Pippi Långstrump i nyutgåva med färglagda originalillustrationer.

Böckerna om Pippi Långstrump har översatts till 70 språk och sålts i cirka 60 miljoner exemplar. DN har utsett Pippi till den viktigaste kulturhändelsen på 150 år. Totalt har det kommit 27 olika böcker om Pippi (inklusive samlingsvolymer). Sammanlagt har det också blivit åtta spelfilmer, två tv-serier och två tv-filmer om Pippi Långstrump.

För att fira Pippi kommer jag i samarbete med förlaget Rabén & Sjögren att ha en tävling där man kan vinna Boken om Pippi Långstrump. Mer om det i ett speciellt tävlingsinlägg.