Piraterna

Piraterna och regnbågsskatten  Piraterna och vinterjakten

Piraterna och regnbågsskatten och uppföljaren Piraten och vinterjakten är två härliga piratböcker med ett  spännande nytänk. Här är det nämligen ett gäng kvinnliga pirater som ger sig ut på havet för att hitta skatter. Det är ett härligt gäng – Ragnhild Rysare, Marulks-Mia, Tilde Träben, Samira Svärdslukare och Helle Hajtand är bara några av alla häftiga karaktärer. I den första boken, Piraterna och regnbågsskatten, har piraterna fått reda på att det finns en skatt vid regnbågens slut och de bestämmer sig för att försöka leta rätt på den. Men det är ingen lätt strapats, längs vägen finns hajar och andra läskigheter. Men det är också mysigt ibland på piratskutan:

Dripp-dropp, faller regnet ner

Piraterna dansar mer och mer

Över havet sveper en iskall bris

Alla pirater badar nakenfis

Som ni ser är boken skriven på härligt fartfyllt rim. Texten är rolig och finurlig och illustrationerna fyllda av kluriga detaljer som man kan titta länge på. Piraterna är ett brokigt gäng vilket visar att man kan se ut på olika sätt, men att alla är lika mycket värda ändå. Boken vänder och vrider på alla konventioner, föreställningar och invanda mönster, vilket känns nytt och fräscht.

Piraterna och vinterjakten har liknande uppbyggnad. Här får vi återigen träffa den brokiga kvinnoskaran som utgör piratgänget på skutan. De färgstarka karaktärerna är tillbaka för ett nytt äventyr. Denna gång utspelar sig boken till att börja med på vintern när piraterna bestämmer sig för att ta reda på vad det är som gör att istapparna smälter fastän det är december. Något är på tok, men vad?

Istapparna smälter i Samiras hand.
Det blåser solvarma vindar ut från land.
Vädret har fått fnatt, säger Olga Os,
och pressar mera frukt till en tropisk juice.
Hej och hå! Vilken kalabalik,
all snön förstörs av en stor fabrik!

Det visar sig alltså att det finns en fabrik som orsakar utsläpp, varma hav och sjuka fiskar. Affärskvinnorna bryr sig inte utan festar bara på som om det inte finns någon morgondag. Tur att piraterna är kloka och lyckas få affärskvinnorna att tänka om.

Det som är roligt med dessa böcker är att de är fyllda med kvinnor som är kloka, smarta, modiga, tuffa och starka, liksom att kvinnorna ser olika ut. Här finns allt från tatueringar och håriga ben till alla möjliga kroppsformer och hudfärger. Det är också fint att man lyfter fram samarbetet, hjälpsamheten och omtanken om varandra som piraterna har. Det är tack vare sitt samarbete och att de månar om varandra som de klarar sina äventyr, Rimmen för tankarna till Lennart Hellsing, fast här som sagt med ett nytänk. Kul att få ett normkritiskt alternativ till piratböckerna. Här finns också mycket att prata om och diskutera. Allt från detaljerna i bilderna till kroppsformer, klimatpåverkan, miljöförstöring och jämlikhet. Dessa bilderböcker vänder sig främst till barn mellan 3-6 år, men kan med fördel även läsas för äldre barn.

Böckerna är skrivna av Karin Frimodig och Sara Berg och de är illustrerade av Maria Poll. De är utgivna av Olika förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).