Puck hos tandläkaren

Puck hos tandläkarenNu har det kommit en hel del böcker om den charmiga Puck som går på bio, lär sig cykla, besöker frisören och räknar med sin Kanin. Den nyaste boken om Puck heter Puck hos tandläkaren och det är en rolig, charmig bilderbok som handlar om att gå till tandläkaren för första gången.

Hos tandläkaren finns det en stol som rör sig bakåt tills Puck ligger alldeles platt. Där finns också en lampa som lyser starkt som solen. Tur att Puck tog med sig sina solglasögon. Tandläkaren ska räkna Pucks tänder och se så inga bakterier har gjort hål i någon tand. Det har mamma berättat de gick till tandläkaren. Men trots det blir Pucks mun pyttepytteliten när tandläkaren kommer nära. Pucks mun har helt glömt bort hur man gör när man gapar. Men till slut, när mamma föreslår att Puck och mamma ska försöka gapa tillsammans, går det och då får tandläkaren Kim räkna Pucks tänder. Alla sitter på rätt plats och inga hål finns det. Vilken tur!

Det finns gott om sådana här böcker som hjälper barn förbereda sig inför situationer de inte varit med om tidigare. Det kan vara allt från att sluta med napp och börja med potta till böcker om skilsmässa, sorg och att få nya syskon. Puck hos tandläkaren hör också till den kategorin och sådana böcker behövs. Det är superbra att kunna läsa en sådan här bok tillsammans med sitt barn innan man går till tandläkaren för första gången. Då blir tandläkarbesöket avdramatiserat.

Samtidigt så ska man absolut inte tro att boken är bra bara för den funktionens skull. Tvärtom. Det finns många andra bra saker. Som att Puck är en så otroligt charmig, sprudlande karaktär som man omöjligt kan låta bli att tycka om. När jag har skrivit om de tidigare böckerna om Puck (här, här, här, här och här) har jag bland annat lyft fram att böckerna är så roliga, peppande och inkluderande. Allt det gäller förstås även för denna bok. Puck benämns varken som han eller hon och karaktärerna som syns på bilderna har alla möjliga kroppstyper, hår- och hudfärger.

Puck hos tandläkaren är skriven och illustrerad av Annakarin Garhamn och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller Bokus.