Rosa elefanter

Det här är Karin Brunk Holmqvists femte bok om gamla människors möte med moderna företeelser. De tidigare böckerna heter Potensgivarna, Rapsbaggarna, Villa Bonita och Sirila gentlemän sökes. Jag har Potensgivarna hemma och ser fram emot att läsa den.

Rosa elefanter (Kabusa böcker) handlar om paret Signe och Artur. Paret bor på samma bondgård som Artur vuxit upp på. I parets yngre dagar var bondgården fylld av djur. Nu när de närmat sig sjuttio har de bara hönsen och katten kvar. Signe och Artur har aldrig rest. De har stannat i sin byggd och varit nöjda med det. Men så en dag förändras det trygga livet som de känner till. Nya  grannar flyttar in. Det närmaste huset har stått tomt länge, nu kommer husägarens sjuttioåriga dotter med sina flyttlådor. Paret är säkra på att hon är underlig. Hon har ju rest runt i USA och Indien, har någon påhittad mystisk sjukdom (elallergi) samt praktiserar alternativa behandlingar. Och i ett annat hus flyttar samtidigt ett frireligiöst par in. De slår snabbt upp ett stort tält i trädgården och människor börjar strömma till tältmöten.

Till en början blir både Signe och Artur förskräckta. Men de är inte sämre än att de  vidar sina vyer. Signe blir snabbt bästa vän med den New Age inspirerade grannen och Arthur får fullt upp med att leka polis.

Det här är en mysig bok. Stämningen i boken är god. Som sig bör lär sig det gamla paret någonting om sig själva och de vågar göra sånt de aldrig trodde. Jag blir inte irriterad på det äldre och till synes inskränkta paret. Istället gillar jag att följa deras resa. Det är ett rart par med stark kärlek till varandra. Jag ler när jag hör Arthurs syn och uttal på moderniteter. Läs den här boken!