Rosa Parks och Anne Frank

Små människor, stora drömmar. Rosa Parks    Små människor, stora drömmar. Anne Frank

I serien Små människor, stora drömmar som handlar om kvinnor som levt fantastiska liv eller gjort stordåd av olika slag har turen nu kommit till Rosa Parks och Anne Frank.

Rosa Parks växte upp i Alabama i USA och visste redan som barn kände hon att det var fel att människor behandlas olika beroende på sin hudfärg. Under hela sitt liv kom hon att arbeta för att alla människor skulle ha lika rättigheter oavsett hudfärg.

Anne Frank föddes i Tyskland och hade en lycklig barndom tills dess att Adolf Hitler fick makten i landet. Eftersom Anne och hennes familj var judar tvingades de hålla sig gömda för att inte upptäckas av nazisterna. I den hemliga bostaden skrev Anne dagbok, den bok som kom att publiceras när kriget väl var över och idag är den en av världens mest lästa böcker.

Rosa Parks och Anne Frank levde speciella liv och uträttade fantastiska bedrifter, men allt började med att de var barn som hade stora drömmar. Och det är just detta man fokuserar på i denna biografiserie, det är hela tiden skriven ur barnets perspektiv och så fint skildrat trots tunga ämnen.

Böckerna är i bilderboksformat och de är lättlästa med lagom mycket text. Längst bak i varje bok finns ett uppslag med mer text och mer fakta för den som vill läsa ännu mer om personen i fråga. Böckerna vänder sig till barn i förskoleåldern, 3-6 år, men de passar minst lika bra även i lågstadiet och man skulle både kunna läsa dem högt, men också använda dem i undervisningen om man vill. En fin intro till biografier och till att forska om kända personer.

Böckerna i denna serie har olika författare och illustratörer som får sätta sin egen prägel på livsskildringarna. Illustratörerna har sinsemellan olika stilar och trots att böckerna följer samma mall blir det helt unika uttryck i och med att stilar, tekniker och valet av färger skiljer sig åt. Boken om Rosa Parks är skriven av Lisbeth Kaiser och illustrerad av Marta Antelo, medan boken om Anne Frank är skriven av Maria Isabel Sánchez Vegara och illustrerad av Sveta Dorosheva. Bokserien är utgiven av Bookmark förlag.