Så gör prinsessor

84930dcdc616e3439ddf4b0b28045f76.jpgMin dotter har en prinsess-period just nu. Hon går gärna runt med sin prinsesskrona här hemma och favoritprogrammet på tv är ”Lilla prinsessan”. Idag på biblioteket hittade jag Så gör prinsessor av Per Gustavsson. Har hört talas om hans prinsess-böcker tidigare, men inte haft tillfälle att bläddra i dem. Hos dottern blev det succé direkt. Hon älskade att höra om hur prinsessor gör. ”För så gör prinsessor” läser jag, och dottern nickar eftertänksamt och håller med.

 Så gör prinsessor är den första boken i serien. Den handlar helt enkelt om vad prinsessor gör. Visste du att när de vaknar så äter de alltid frukost i sängen. De kopplar av genom att spela ishockey och ibland döper de några fartyg eller så. Ibland måste de skrämma bort lite drakar och andra farligheter och ibland måste de rädda några prinsar och kungar. För så gör prinsessor!

I När prinsessor fyller år får vi veta hur det går till när prinsessor fyller år. På prinsesskalas kan nämligen vad som helst hända. Till exempel kan det komma en arg trollkarl och trolla bort alla gäster. Då gäller det att rädda dem snabbt. För så gör prinsessor!

Den nyaste boken i serien kom ut förra året och heter När prinsessor tar semester. Där får vi lära oss hur prinsessor gör när de kopplar av. De åker på tält-semester och leker, myser och har roligt, men de har inte räknat med hyenorna som kommer i flock och gärna vill ta en munsbit av en prinsessa. Som tur är så kan även prinsessor jaga i flock, och då har inte hyenorna någon större chans.

Alla tre böckerna är i girl-power-anda. Det finns ingenting som inte prinsessor klarar av, och deras kön är definitivt ingen begränsning. Nog för att de här böckerna främst läses av småflickor, och det är jättebra att det finns sådana här böcker som visar att de kan göra vad de vill och att ingenting är omöjligt. Men de som framförallt borde läsa böckerna är alla småkillar. Jag tror att det är bra även för dem att få veta att könet inte behöver sätta några gränser eller någon norm för hur man kan vara eller vad man kan göra.

Jag är helt såld och dottern med. Förmodligen blir det ett inköp av de här böckerna, för jag tror inte att hon vill skiljas från dem när lånetiden är slut. Jag rekommenderar er att läsa de här böcker för alla små barn, både pojkar och flickor. Jag vill också tipsa om författarens hemsida prinsessor.nu där man kan köpa alla möjliga saker med motiv från böckerna.

Bokinformation:
Titel: Så gör prinsessor, När prinsessor fyller år och När prinsessor tar semester
Författare och illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Natur och Kultur
Övrig info: Serie om tre böcker (hittills). Bilderböcker som passar både tjejer och killar ca 2-6 år.

2 thoughts on “Så gör prinsessor

  1. Ja, det är kul att det har kommit en hel del böcker om tuffa prinsessor den senaste tiden! Just nu läser jag Min bok om prinsessor av Amanda Eriksson för min dotter. Hennes prinsessor har jeans under kjolen och skär tårtor med svärd, lite i samma anda verkar det som!

  2. Hej!
    Önskar dig en trevlig helg!

    Titta gärna in på kronjuveler.se
    – egen smyckestillverkning med
    prinsess-tema..:-)

Comments are closed.