Så jävla kallt

Så jävla kalltSå jävla kallt är Lova Laksos debutbok. Den handlar om Karla som bor i Piteå men längtar bort. Hon längtar till värmen, till ljuset, till något helt annat. Till någonstans där hunden Hemingway inte är sjuk och måste avlivas. Tillsammans med kompisen Kaja och nästanpojkvännen Aziz beger hon sig ut på en road trip söderut genom Norrland för att rädda Hemingway. Men kanske allra mest för att rädda sig själv.

Det är en imponerande debut och som ungdomsbok är denna bok lysande. Alla de rätta referenserna finns där. Språket är träffsäkert och kvickt. Tempot är snabbt, energin hög och humorn finns ständigt närvarande. Identitetssökandet är i centrum och som norrlänning känner jag igen mig i att längta bort från snön och kylan, längta söderut. Det behövs verkligen fler ungdomsböcker som inte har det traditionella Stockholmsperspektivet. Dock fastnade aldrig jag riktigt för boken, eller för Karla som huvudkaraktär. Jag känner inte tillräckligt mycket för henne för att beröras på riktigt. Jag tror dock att det är många ungdomar som kommer att tycka väldigt mycket om Så jävla kallt. Själv är jag ju egentligen inte längre i målgruppen, trots att jag gärna fortsätter läsa ungdomsböcker. Men jag kommer att följa Lova Laksos fortsatta författarskap, har hon skrivit en såhär stark debut blir det spännande att läsa kommande böcker av henne.

Så jävla kallt är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.