Saker som aldrig händer

Jag har väntat och längtat till Johanna Lindbäcks nya bok skulle komma. Nu är den här, Saker som aldrig händer, heter den och den är som vanligt utgiven på Rabén & Sjögren. Jag har läst hennes tre tidigare böcker och verkligen tyckt om dem. Den här gången är jag inte lika imponerad. Språket och berättarstilen tycker jag om även i denna bok. Johanna Lindbäck är suverän på att uttrycka sig och det känns alltid som att man slungas tillbaka till slutet på tonåren när man läser hennes böcker. Det som jag inte riktigt gillar den här gången är storyn. Den var lite för tunn, lite för tråkig, lite för förutsägbar. Jag har sträckläst hennes tidigare böcker, men den här gången kom jag på mig själv att lägga undan boken och läsa en annan vid sidan om.

Saker som aldrig händer handlar om Andreas som går på gymnasiet. Han har fram till helt nyligen bott tillsammans med sin mamma i en lägenhet i Luleå, men hon har plötsligt fått sitt drömjobb i Stockholm och flyttat dit. Andreas får därför bo hos sin pappa som han inte bott med sedan skilsmässan för många år sedan. Pappan bor ute på landet och i granngården finns Erik, barndomskompisen. De var som ler och långhalm när de var små, men tappade kontakten när skilsmässan var ett faktum och Andreas flyttade in till stan. Andreas är ihop med Hanna sedan drygt ett år tillbaka. Han tror att han känner henne utan och innan, men det visar sig vara fel. Han blir sviken av Hanna och även av sina kompisar. Han blir helt knäckt. Samtidigt börjar han hitta tillbaka till Erik igen, men Erik är inte heller riktigt den person han trott.

Jag gillar att boken utspelar sig i Luleå. Jag har förvisso aldrig varit där, men det är så roligt att läsa ungdomsböcker som utspelar sig någon annanstans än i huvudstaden, och norrland är ju alltid norrland. Jag tycker också om att boken har en kille som huvudperson. Lindbäck gestaltar honom så bra att han verkligen blir som en levande person och det är lätt att känna igen sig i honom. Det jag däremot inte tycker om är skildringen av Erik som är alldeles för stereotyp. Boken handlar om vardagstrassel, kärleksbekymmer och relationer i stort. Sådant som upptar de flesta människors liv. Man får vara med när allt, precis allt, rasar för Andreas. Men man får också se honom komma ur det hela. Därför innehåller boken också verkligen hela registret från sorg och förtvivlan till hopp och lycka. Och Johanna Lindbäck behärskar allt. Trots att jag inte blev lika imponerad som jag hade hoppats att bli så är Saker som aldrig händer en läsvärd och välskriven ungdomsbok, så se till att läs den i sommar.

2 thoughts on “Saker som aldrig händer

Comments are closed.