Sångfåglarna

Sångfåglarna : och andra kraxareSångfåglarna och andra kraxare är en lättläst faktabok i serien Intresseklubben fakta. Tidigare böcker i serien är Ormtjusarna, Råttsvansarna, Fiskstjärtarna och Myrstackarna. Den här serien är väldigt populär på bibblan där jag jobbar, så det är så roligt att se att det kommer nya böcker i serien. Böckerna kombinerar fakta och humor och har roliga illustrationer och lockande omslag, så det är lätt att förstå varför de är så populära.

I Sångfåglarna fokuserar författaren Anna Hansson på fåglar. Vi får veta vilken den mest förkylda fågeln är (snorkråkan!), men vi får också veta bland annat hur många sorters fåglar det finns i hela världen, vilken som är störst respektive minst, varför deras näbbar ser olika ut, vad som kännetecknar flyttfåglarna, hur fåglarna hittar vägen när de flyger, hur fåglar lägger ägg och får fågelungar, varför fåglar har fjädrar och vad de äter. Det finns också ett uppslag med fåglar som ser roliga ut och ett annat uppslag med fåglar som har konstiga namn. I slutet av boken finns också tips för den som vill bygga sin egen fågelholk.

För den som vill veta mer om fåglar är detta alltså en guldgruva. Här finns massor av rolig, intressant och spännande fakta, blandat med kuriosa och knasiga detaljer. Illustrationerna av Maria Andersson Keusseyan är färgglada, humoristiska, men samtidigt också verklighetstrogna. I pratbubblorna som finns på många av sidorna finns ofta roliga skämt kopplade till fåglar och det som texten handlar om. De här böckerna uppmuntrar verkligen både till läsning och till att lära sig mer. Hoppas det kommer många fler böcker i serien. Böckerna i Intresseklubben fakta utges av Rabén & Sjögren.