Svenska däggdjur

Svenska däggdjur : jämför och lär känna 46 arterFörra våren kom Martin Emtenäs och Jonas Källberg ut med faktaboken Svenska fåglar – Jämför och lär känna 40 arter som var en nyskapande, rolig och lärorik faktabok för barn i lågstadieåldern. Nu har de följt upp den med en ny bok som heter Svenska däggdjur – jämför och lär känna 46 arter.

Den som läst deras förra bok kommer känna igen sig, grundtanken är densamma även i denna bok. Det är en modern och annorlunda faktabok med djur man känner igen – avbildade som man aldrig sett dem förut. Totalt presenteras 46 däggdjur, till exempel utter, älg, bäver, björn, näbbmus, hare, igelkott, varg och myskoxe. De presenteras i text, illustrationer och även överskådlig grafik där man bland annat kan se djurets utbredning i landet, hur djurets bajs ser ut, vilken miljö djuret lever i m.m. Man får också lära sig om Sveriges däggdjursordningar och om hur de fungerar. Boken har innehållsförteckning och ordlista. Mittenuppslaget visar samtliga djur i boken intill varandra så läsaren kan få en uppfattning om hur stora däggdjuren är jämfört med varandra.

Jag tror att denna bok kan tilltala vetgiriga, djurintresserade barn från lågstadieåldern och uppåt. Det är intressant, spännande fakta presenterat på ett snyggt, annorlunda och grafiskt tilltalande sätt. Det är också pedagogiskt och lättöverskådligt när man knäckt koden, eftersom alla djur presenteras på samma sätt. Kanske inte lättläst nog för nybörjarläsarna, men å andra sidan räcker boken långt upp i åldrarna. Därmed en bra bok även för skolbiblioteket. Svenska däggdjur är utgiven av Rabén & Sjögren.