Scheffler & Donaldson

pinneman1Bilderboksmakarna Julia Donaldson och Axel Scheffler brukar vara en slående bra kombination. De har bland annat skapat bilderböckerna om Gruffalon och pekböckerna Lilla Katten, Lammet Lisa m.fl som jag tidigare recenserat och hyllat här i bloggen. Idag tänkte jag tipsa om tre andra böcker där Julia Donaldson skrivit texten och Axel Scheffler bidragit med sina underbara illustrationer. Förlaget är Alfabeta och översättaren är Lennart Hellsing.

Herr Pinnemans äventyr handlar om Herr Pinneman som går ut på en promenad och hamnar i ett stort äventyr där han används som arm på en snögubbe, som leksak åt en hund, som byggmaterial i ett fågelbo och en massa andra saker. Till slut hamnar han i öppna spisen. Kommer han någonsin hem till fru Pinneman och pinne-barnen igen?

9789150104318Lill-Gruffalon är uppföljaren till Gruffalon. Nu har Gruffalon fått ett barn och sonen har vuxit upp med sagan om den Stora Stygga Musen som överlistade Gruffalon i förra boken. Han har fått höra av sin pappa att han aldrig får gå in i Djupa Mörka Skogen där musen bor. Men han blir nyfiken och beger sig dit i alla fall…

9789150105780Kalle Kroks bästa bok handlar om Kalle Krok som ligger i soffan och läser en bok. Berättelsen slingrar sig fram från bok till bok och från läsare till läsare. Man får ta del av allt från sagor om sjörövare till Sagan om Guldlock och de tre björnarna. En fantasifylld och lekfull bok.