Skjut!

skjutSkjut! är den andra delen i en lättläst serie om fotboll skriven av Thomas Halling. Första delen i serien heter Passa! och den recenserade jag här. Tredje och sista delen i serien kommer hösten 2015 och kommer att heta Mål!

Böckerna handlar om Wille som är 11 år och som egentligen inte är så förtjust i att spela fotboll. Tvärtom föredrar han att spela schack och dataspel, och att läsa böcker. Men resten av hans klass älskar fotboll och spelar varenda rast. Eftersom de blir en för lite i laget om inte Wille är med försöker klasskompisarna ofta att övertala honom att vara med. När det är dags för femmornas fotbollsturnering blev Wille en hjälte eftersom han kom på att de kunde använda sig av schackteknik för att förbättra sina chanser i turneringen. Tack vare Wille gick klassen vidare till semifinal. Tack vare fotbollen blev Wille också kompis med Moa, som inte bara är bra på att spela fotboll, utan hon är också väldigt söt…

Precis som i förra boken är Skjut! ingen bok som enbart handlar om fotboll, utan också om mycket, mycket mer. Dels så utspelar sig boken i skolmiljö istället för i en fotbollsklubb och det gör ju att allt kring skola, lektioner, raster och klasskompisar automatiskt hamnar i fokus. Relationer, vänskap, föräldrar och kärlek är andra teman som berörs i boken. Boken vänder sig till både killar och tjejer och säkert är det många killar som annars inte tycker om att läsa, som gärna läser denna bok. Jag tycker dock att det är synd att det inte är en tjej i huvudrollen. Det hade varit suveränt eftersom det tyvärr finns alltför få fotbollstjejer med tjejer i huvudrollen, trots att det idag är en halv miljon tjejer som faktiskt spelar fotboll.

Boken är lättläst och vänder sig till mellanåldern, cirka 8-11 år. Skjut! är skriven av Thomas Halling, illustrerad av Jonas Kärn och utgiven av Alfabeta bokförlag. Boken finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.