Skuggan i fönstret och SMS från graven

skuggan-i-fonstret      sms-fran-graven

SMS från graven är den första boken i serien. Boken inleds med att läraren för klass 5B plötsligt försvinner. Det enda livstecknet är ett konstigt sms. Lusia och hennes klasskompisar saknar sin lärare Jonas. Därför försöker hon tillsammans med sina vänner Love, Charlie och Melker att försöka lösa mysteriet där Lusias katt, spöklika änglar, blöta fotspår, en död flicka och livs levande zombies figurerar.

I Skuggan i fönstret möter man Lusia och de andra i gänget igen. Sommarlovet har precis börjat, men barnen ser att det finns någon kvar i den sommarövergivna skolan. Melker är  övertygad om att det är en livs levande zombie. Eftersom livet inte direkt bjuder på särskilt många tillfällen att se zombies så inser han att detta är hans enda chans. Han bestämmer sig för att ta sig in i skolan en natt. Men det visar sig att han inte är ensam om att leta i de tomma skolkorridorerna. Plötsligt hamnar hans liv i fara och vem ska hjälpa honom nu, de levande eller de döda? Nu är det upp till Lusia, Love och Charlie att försöka lösa mysteriet om hur den blodiga handduken, den försvunna gamla damen och den döva pojken som dog för hundra år sedan hänger ihop. Innan det är för sent att rädda Melker.

Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år och de passar lika bra för tjejer som för killar. De har ett tydligt genustänk och det gillas. Böckerna är kusliga mysrysare med ett övernaturligt inslag, vilket många barn i den åldern gillar. Jag gillar verkligen böckernas omslag. Dels passar de väldigt bra både till handlingen och genren och dessutom är de väldigt fina. Titeln SMS från graven är också väldigt lockande och spännande. De är lättlästa och lagom spännande. De har också lagom långa kapitel. Ett plus för att de utspelar sig i barnens vardag och det är lätt att relatera till de vardagliga inslagen. Men jag är ändå inte helt såld på böckerna. Jag tror att det handlar mest om att jag inte riktigt får någon närhet till karaktärerna. Jag råkade läsa böckerna i fel ordning, för det finns ingen tydlig markering om vilken som är den första boken i serien på omslaget. Så det kan också spela in förstås. Jag saknar också illustrationer i böckerna. Men bortsett från detta så är det fina, lättlästa och spännande böcker.

Böckerna är skrivna av Annika W Mattson och de är utgivna av Kikkuli förlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).