Skuggorna

SkuggornaIgår skrev jag om Katarina Wennstams reportagebok Flickan och skammen. Jag har också läst en av hennes deckare här på sistone. Eller rättare sagt lyssnat på den i bilen. Skuggorna heter boken som är den tredje boken i serien om polisen Charlotta Lugn och försvarsadvokaten Shirin Sundin. Här handlar det om en grupp kvinnor som söker upp och misshandlar män som tidigare blivit dömda för att ha misshandlat kvinnor. De slår tillbaka, ger igen, på männen som hatar kvinnor. Männen som rättsväsendet inte kunnat stoppa. Kvinnorna dyker upp från ingenstans, slår till och försvinner igen. Öga för öga, tand för tand.

Charlotta Lugn och hennes kollegor står inför uppgiften att spåra och gripa dem. Samtidigt blir det Shirin Sundin som ska försvara en av de gripna kvinnorna och då ställs hon inför ett både moraliskt och juridiskt dilemma. Vem är offer och vem är förövare? Och vad händer med ett samhälle när rättssystemet sätts ur spel och medborgarna tar saken i egna händer?

Det är många intressanta frågor som tas upp i denna bok, om än i skönlitterär form. Intressanta frågor som sällan har något självklart svar. Jag som läst de tidigare delarna, Svikaren och Stenhjärtat, tyckte dock inte att detta var den bästa boken hittills i serien, stundvis var den ganska seg. Samtidigt så läser man den kanske inte i första hand för deckarintrigen, utan för samhällsskildringen och det viktiga ämnet. Uppläsningen av Alexandra Rapaport var suverän. Och Katarina Wennstam skriver som vanligt välformulerat, engagerande och med aktuella, brännande ämnen i fokus. Nu efteråt har jag också förstått att de fall som ligger till grund för historien är verkliga fall, och då förstår jag varför de känns så trovärdigt skildrade. Extra intressant är det att läsa den här boken efter att ha läst Wennstams faktaböcker om mäns våld mot kvinnor eftersom jag nu har mer kött på benen och reagerar på ett annat sätt än jag kanske annars hade gjort. Som i de flesta andra svenska deckare får vi ju också följa Charlotta Lugns och Shirin Sundins privatliv vid sidan om de jobbrelaterade frågorna och det är ju alltid kul att få lära känna och följa karaktärerna och deras relationer. Skuggorna nominerades till Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska kriminalroman det är den kom ut, 2014. Nästa bok i serien är Skymningsflickan och den ska jag också ta tag i framöver.

Skuggorna är utgiven av Albert Bonniers förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.