Sovdags för Lydia

sovdags-for-lydiaDet är dags att sova, men Lydia vill inte gå och lägga sig i sin säng. Fast varför måste man egentligen ligga i en säng och sova? Hästar står upp och sover, fladdermöss hänger upp och ner… Lydia vill prova något annorlunda, så hon bäddar i badkaret. Men när mammorna har gått och lagt sig blir det lite läskigt i badkaret och då längtar hon tillbaka till sin säng.

Att Lydia lever i en familj med två mammor nämns bara i förbigående utan värderingar. En eloge för det. Däremot blir jag lite förvånad över att Lydia så resolut bäddar åt sig själv i badkaret istället för att överväga alternativet att sova med mammorna. Början av boken bjuder på stor igenkänning, för vilket barn har inte upplevt svårigheterna med att inte kunna somna och att hamna i fantasins värld. Men resten av boken blir svårare att relatera till och där känner jag att jag tappar intresset. Boken var ingen hit hos mina barn heller när jag läste den för dem, men jag ska ge den ett nytt försök senare.

Sovdags för Lydia är skriven av Moa-Lina Croall, illustrerad av Klara Persson och utgiven av Alfabeta bokförlag. Bilderboken vänder sig till barn mellan 3-6 år.