Spännande bilderböcker från ett nyskapande förlag!

tyranno.jpgvad-har-du-i-din.jpg

Vombat förlag är ett relativt nystartat förlag med fokus på barn- och ungdomsböcker. De har en queerfeministisk grund och vill visa upp barn och ungdomar som inte tillhör den norm som annars ofta finns i barnböcker. Till exempel barn med skilda föräldrar, barn med homosexuella föräldrar, barn med ensamstående föräldrar, barn med funktionshinder, barn med halvsyskon och bonussyskon, barn från förortens höghusområden. Hittills har Vombat förlag utkommit med tre böcker. Tyranno och Vad har du i din väska är två spännande bilderböcker. Familjeboken är mer som en faktabok. Den kommer jag att recensera imorgon.

Tyranno handlar om Sarah, en helt vanlig tjej som går på dagis. En morgon när hon vaknar så har hon en ny kompis i sitt rum. En dinosaurie som heter Tyranno! Men det är bara hon själv som kan se honom. Tyranno följer med till dagis och där orsakar han en hel del besvär. En dinosaurie är ju tyvärr ganska stor och klumpig… Det händer lite olyckor och självklart blir Sarah anklagad – ingen annan kan ju se Tyranno. Boken är skriven av Kristina Murray Brodin och illustrerad av Bettina Johansson. Jag tycker väldigt mycket om bilderna. De täcker hela boksidorna och är härligt tokiga, färggranna, fantasifulla och charmiga. Texten är enkel och rytmisk. Det är lätt att tycka om Sarah och boken är spännande, man vill gärna läsa vidare för att se vad Tyranno ska hitta på härnäst.

Bokinformation:
Titel: Tyranno
Författare: Kristina Murray Brodin
Illustratör: Bettina Johansson
Förlag: Vombat
Övrig info: Bilderbok, passar för barn mellan 3 och 6 år.

I den andra bilderboken, Vad har du i din väska, så är det några figurer som bär runt på väskor. Vad har de egentligen i sina väskor? När de öppnar väskorna så väller det ut allehanda roliga saker, allt från apor och korvskinn till nallar och saker som luktar fjärt. Boken har en enkel text på rim, men det är bilderna som är den största behållningen. Färgstarka, explosiva bilder med många fantasifulla detaljer.

Bokinformation:
Titel: Vad har du i din väska?
Författare: Eddie Summanen
Illustratör: C. Kåberg
Förlag: Vombat
Övrig info: Bilderbok, passar för barn i alla åldrar.

2 thoughts on “Spännande bilderböcker från ett nyskapande förlag!

Comments are closed.