Spekulationer Augustpriset kapitelböcker

Idag har jag gått igenom mina favoriter bland kapitelböcker för barn mellan 6-9 år för att spekulera lite i vilka som kanske blir nominerade till Augustpriset. Jag tror och hoppas att någon eller några av följande böcker blir nominerade:

Frallan har en hemlighet

Sara Ohlsson och Lisen Adbåge

En mysig, rolig och underhållande kapitelbok om hemligheter, svartsjuka och julfirande. Stort plus också för alla härliga, starka kvinnor som får ta plats i berättelsen.

Två av allt

Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz

En stark berättelse om krig, saknad, sorg och två barns livsavgörande vänskap i en svår tid.

Livets hårda skola

Emma Karinsdotter

När Lisbet börjar skolan får farmor långtråkigt. Så långtråkigt att hon startar sin egen skola: Livets hårda skola. En underhållande, fnissig högläsningsbok som både är skruvad, tänkvärd och normkreativ på samma gång.

Den stora bankbluffen

Elin Hägg

En historisk berättelse baserad på en sann historia om en bankbluff som utspelade sig i Sverige under 1600-talet. Det är underhållande, spännande, lärorikt, roligt, intressant och vackert.

Känsloboken: för dig som går på lågstadiet

Reyhaneh Ahangaran

En bok om känslor för lågstadiebarn. Att läsa själv eller tillsammans. Att känna igen sig i, lära sig av, relatera till och bli peppad av. En guide för att kunna sätta ord på sina känslor.

Maryam och mormorsmålet

Minoo Shams

En alldeles hjärtknipande, berörande och stark berättelse om att komma ny till ett land där allt är annorlunda och man inte förstår språket. Men den handlar också om äkta vänskap, om en älskad mormor och den är en hyllning till böckernas och läsningens betydelse.

Paola Persson Peroni – Allas vän

Emi Guner och Maja Säfström

Vad folk inte vet är att Paola skulle vara en väldigt bra bästis om hon bara hittade någon som var lite mer som henne själv: en som älskar ord, mumier och dagdrömmar. En fin högläsningspärla om vänskap, identitet, vardagsdramatik och kompisrelationer med magiskt fina illustrationer.

Kerstin, livet och döden

Helena Hedlund

En fantastisk vardagsberättelse om Kerstin och hennes liv. Om allt mellan livet och döden – om separationer, svartsjuka och sorg, men också om hopp och glädje.

Månen, varelsen och jag

Ylva Karlsson

Månne är så trött på att förklara. Att varken vara kille eller tjej, utan hen. Hur svårt ska det vara för folk att förstå? Därför bestämmer sig Månne för att bli världens yngsta youtuber ever. Där berättar Månne om sitt liv, med universums bästa vänner och samtalen med månen, men också om fördomar och slemmiga typer.

Isresan

Thomas Tidholm och Anna-Clara Tidholm

En äventyrsberättelse inspirerad av gamla tiders polarexpeditioner. En högläsningsbok i generöst stort format med svindlande vackra illustrationer. Ett äventyr fullt av snö, is, norrsken, hemlängtan, pingviner och svarta vatten.