Spekulationer Augustpriset bilderböcker

Idag har jag gått igenom mina favoriter bland bilderböcker för att spekulera lite i vilka som kanske blir nominerade till Augustpriset. Jag tror och hoppas att någon eller några av följande bilderböcker blir nominerade:

Ninna och dumma mamma

Matilda Ruta

En filosofisk och tänkvärd bilderbok om stressade vuxna ur ett barnperspektiv. Den handlar också om hundlängtan, att vilja ha det som någon annan har och om en önskan att bli sedd. Fantastiska illustrationer.

Ledsen

Lotta Olsson och Emma Adbåge

Första boken i en tänkt serie om känslor för de minsta barnen. Med starkt barnperspektiv, få ord och illustrationer som samspelar fint med texten får vi läsa om hur en liten incident blir till stor dramatik på en förskola.

Så växer världen

Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore

En härlig bilderbok där orden, språket och läsningen hyllas. I takt med att huvudpersonen lär sig nya ord så växer också världen. Ännu fler nya världar öppnas när barnet lär sig läsa och skriva.

Bron

Eva Lindström

En gris blir inbjuden på fika med två vargar. Hur ska det gå? En humoristisk och spännande bilderbok där läsaren själv får fundera över vad som egentligen händer.

Den nya lekplatsen

Per Gustavsson

En generös bilderbok som är en hyllning till leken och fantasin. Två pojkar bestämmer sig för att gå till den nya lekplatsen som har rykte om sig att vara något alldeles extra. Men det visar sig att det är resan dit som är det största äventyret.

Livets ABC

Lisen Adbåge

En myllrande, tonsäker, fascinerande allåldersbok att läsa om och om igen. En ABC-bok om livet där A är alltings början och man passerar genom hela alfabetet tills man inte längre finns där med Ö som i ödet och ögon som stängs.

Syskonvecka

Matilda Ruta

En bilderbok som tar barnets känslor på allvar. Den handlar om Russin som längtar efter storasyster Kaninis så mycket att hon nästan går sönder. En bok om längtan och saknad, om varannanveckasliv och nya familjekonstellationer med underbara illustrationer att förlora sig i.

Kom dagen, kom natten

Åsa Lind och Emma Virke

En nytänkande, unik bilderbok där stämningen i sommarens sista dag fångas. Med ett poetiskt språk och trolska illustrationer får vi genom bokens finurliga dragspelsformat följa både dagens skeenden och nattens drömmar.

Vinterkväll

Ann-Helén Laestadius och Jessika Berglund

En underbar bilderbok som utspelar sig i norra Sverige och med förankring i den samiska kulturen. Den skildrar en härlig vinterkväll ute i skogen där norrskenet visar upp ett färgsprakande skådespel på himlen.

Naturen

Emma Adbåge

En finurlig bilderbok där Emma Adbåge utifrån barnets perspektiv skildrar förhållandet mellan människan och naturen. Det är roligt, men samtidigt tänkvärt om miljön och naturens beydelse.