Spekulationer Augustpriset ungdomsböcker

Idag har jag gått igenom mina favoriter bland ungdomsböcker för att spekulera lite i vilka som kanske blir nominerade till Augustpriset. Jag tror och hoppas att någon eller några av följande ungdomsböcker blir nominerade:

Jag händer jämt

Emma Rävås

En stark berättelse om två tjejer som blir förälskade, men den handlar också om svartsjuka, misstänksamhet, att leva i en destruktiv relation, att ta sig ur den och att hitta kärleken igen.

Fula tjejer

Ett gemensamt projekt av tre av våra främsta barn- och ungdomsförfattare. Den utspelar sig på ett högstadium i Gnesta, där någon startar Instagramkontot Fula tjejer och sprider foton på tjejerna i skolan. Tre sinsemellan olika tjejer går ihop för att tillsammans stoppa kontot. Det är hög igenkänning, humor, dramatik, vänskap och feminism på en och samma gång.

Donny

Thomas Halling

En stark skildring av en ung kille som är ensam och hamnar i dåligt sällskap. Det går snabbt utför samtidigt som vuxenvärlden sviker. En gripande, kuslig, angelägen bok som inte väjer för verkligheten.

Kråkorna

Peter Bergting och Andreas Fager

En grafisk roman om att återvända till sitt barndomshem, om att möta barndomens mörker, ensamheten och de smärtsamma minnena, men ändå hitta sig själv och försonas med den man är.

De afghanska sönerna

Elin Persson

Handlar om Rebecka som jobbar på HVB-hem där hon möter tre afganska pojkar, vars livsöden tecknas på ett gripande sätt som gör att läsarens hjärta brister.

En stark nolla

Sara Lövestam

En skildring av kärlek på avstånd och identitetsskapande på sociala medier. Vänskap, lögner, hemligheter och relationer behandlas med fingertoppskänsla, liksom de eviga livsfrågorna.

Skräck: stora boken om mörkrets monster – från vampyrer till zombier

Peter Bergting

Skrämmande samlingsbok om alla de läskiga varelser som vi älskar att läsa om. Välgjord, fascinerande, ryslig, intressant, skrämmande och spännande, med helt underbara illustrationer av en av våra främsta fantasytecknare.

Bergtagen

Camilla Sten

En elev försvinner från internatskolan Järvhöga Läroverk som ligger mitt inne i Jämtlands skogar. Det visar sig att det inte är första gången en pojke försvinner ut i skogen för att aldrig mer återvända. En nagelbitande bok med spänning, magisk realism och historia vävs ihop.

Korridorer

En novellsamling om allt det där som är viktigt, brännande och angeläget för den som går i högstadiet. Berättelser som kränger, skaver och berör. Som handlar om kärlek, vänskap, klass, rasism, svek, hjärtesorg, skam, hemligheter, identitetsfrågor och mycket mer.