Svea planterar och Svea klär på sig

svea-klar-pa-sig      svea-planterar

Förra året kom de två första böckerna om den lilla tjejen Svea i serien Bus med Svea. De hette Svea tvättar och Svea äter. Jag recenserade dem här och jag tyckte väldigt mycket om dem.

Nu har det kommit två nya böcker i serien, nämligen Svea planterar och Svea klär på sig. Härliga bilderbokssuccéer för de yngre barnen och med en hög igenkänningsfaktor. Svea är 1,5 år gammal och full med bus.

Svea klär på sig handlar om när Svea ska klä på sig för att gå ut. Hon försöker först själv, men lyckas inte riktigt. Kläderna gör ju inte som Svea vill! Som tur är har mamma ett knep…

Svea planterar handlar om när Svea undersöker mammas blomkrukor. Mamma blir inte riktigt glad, det var ju hennes favoritblommor. Svea hjälper mamma att städa och sedan säger mamma att Svea får plantera sin egen blomma istället.

Böckerna har enkel text. Istället är bilderna väldigt uttrycksfulla. Böckerna återspeglar vad som händer i många småbarnsfamiljers vardag och jag tror att såväl barn som föräldrar lätt kan relatera till dessa böcker. Svea är en väldigt charmig karaktär som är lätt att tycka om och böckerna är riktiga feelgoodböcker som man blir glad av att läsa. Jag rekommenderar dem varmt till de minsta barnen och deras föräldrar och jag hoppas verkligen det kommer ännu fler böcker om Svea. Böckerna ges ut av Turbine förlag. Det är Linda Palm som skriver böckerna om Svea och Jessica Lindholm som illustrerar.