Vem var Roald Dahl?

picture13-e1449360679498Ja, denna söndag ägnar jag alltså åt Roald Dahl och hans författarskap. Men vem var egentligen Roald Dahl? Han föddes den 13 september 1916 och i år är det alltså 100 år sedan han föddes. Han dog 1990 och var en brittisk författare med norsk familjebakgrund. Han var en av 1900-talets mest framstående engelskspråkiga författare, inte minst när det gällde barnböcker. Många av hans böcker har också filmatiserats.

Roald Dahl föddes i Wales, men båda hans föräldrar, Harald och Sofie, var från Norge. De döpte Roald efter den norske nationalhjälten Roald Amundsen. Han hade en syster som dog sju år gammal i blindtarmsinflammation. Bara en månad senare dog även fadern i lunginflammation.

Något annat som präglade Roalds barndom var hans skolgång. Han började först i skolan Llandaff Cathedral School, men redan som åttaåring bytte han skola. DEtta för att han och några vänner gjort ett busstreck – de hade lagt en död mus i godisbutiken och ertappades. Som straff fick de stryk och det straffet höll inte hans mor med om, vilket gjorde att hon tog honom från skolan. Istället hamnade Roald i en internatskola i Derbyshire där han vantrivdes. Han hade stor hemlängtan och skrev nästan varje dag brev hem till sin mamma. Hon sparade dem allesammans i buntar sammanhållna med gröna band. Alla sommarlov tillbringade de i Norge. När Roald var 18 år hoppade han av skolan.

Han tjänstgjorde som pilot under andra världskriget, men efter en skada placerades han vid ambassaden i Washington D.C. som biträdande flygattaché. Det var då han skrev sina första noveller. 1954 flyttade han till ett litet samhälle vid namn Great Missenden i Buckinghamshire strax väster om London och där kom han att bo resten av sitt liv. Hans böcker skrevs i ett litet stenskjul i trädgården. Han fick fem barn i sitt första äktenskap.

Roald Dahl har skrivit såväl vuxenböcker som barnböcker i en rad olika genrer. Även en hel del noveller har kommit till under årens lopp. Han är känd för sina samtidigt humoristiska och makabra berättelser. Han tar ofta barnens parti i sina barnböcker och han kan beskriva de vuxna karaktärerna tämligen elakt. Hans böcker har gjort stor succé och det sägs att ingen har fått så mycket royalty i England som just Roald Dahl. Men hans författarskap har också blivit ifrågasatt och kritiserat, bland annat har han anklagats för sexism, rasism och sadism.

Idag finns ett Roald Dahl-museum i Buckinghamshire.