Texas och Vegas

Glassbilen  Försvunnen  Skidresan

Texas och Vegas är två bröder som är med om en rad spännande äventyr. Hittills har det kommit tre böcker i serien om Texas och Vegas: Glassbilen, Försvunnen och Skidresan. Författare till böckerna är Sofie Borg som till vardags arbetar som polis.

I Glassbilen får bröderna lov att gå till glassbilen och köpa glass. De hör melodin från glassbilen, men bilen står inte på parkeringen där den brukar stanna. Texas och Vegas springer åt det håll de hör melodin komma från och plötsligt ser Texas att något allvarligt har hänt. Glassbilen har kört i diket och chauffören är skadad, hans ben ligger fastklämt under bilen. Han kan inte nå sin telefon, men däremot kunde han nå knappen för glassbilsmelodin, det var därför den spelades. Texas ringer 112 och snart kommer hjälp.

I Försvunnen kommer de spännande händelserna lite väl nära eftersom det då drabbar bröderna själva. Under ett besök på byns sommarfest där det är tivoli och andra skojigheter försvinner nämligen Vegas spårlöst. Folk hjälper till att leta efter honom, men snart inser man att polisen måste kopplas in. Det blir snart mörkt och kallt. Men Texas får syn på Vegas jacka och eftersom han känner till Vegas fascination för pariserhjulet envisas Texas med att de ska leta där. Som tur är återfinns Vegas oskadd.

I Skidresan är Texas och Vegas på skidsemester med sin familj. Det dröjer inte länge förrän bröderna upptäcker att det är något konstigt med den utklädda Snöbjörnen. Varför går han till exempel utanför deras stuga sent på kvällen? Varför sparkar han sönder snögubbar? Och varför tar han med sig brödernas lillebror Denver från pulkabacken? Dessutom visar det sig att det har skett ett rån på restaurang Snöhytten veckan innan… Texas och Vegas berättar för både skidläraren och sina föräldrar, men inget tar brödernas oro på allvar. Därför bestämmer de sig för att själva ta reda på vem som döljer sig bakom björndräkten.

Att författaren har koll på blåljusvärlden och hur man ska agera i nödsituationer är uppenbart. Här lyckas hon dessutom förmedla den kunskapen till barn på ett pedagogiskt men samtidigt lustfyllt sätt. Det är trovärdigt, verklighetstroget, spännande men också roligt. Brödernas relation och samarbete skildras med stor värme och deras agerande är modigt. Böckerna är lättlästa med relativt lite text och många färgbilder, vilket gör att de som knäckt läskoden kan läsa böckerna själv. Men de fungerar förstås också bra som högläsningsböcker. Böckerna passar bra som läsning vid diskussioner kring hur man ska agera om olyckan är framme, men de är också fin läsning och bearbetning för de barn som själva har varit med om olyckor eller liknande händelser. Men självklart kan böckerna läsas som vilka spännande böcker som helst, trots det pedagogiska syftet. Framförallt den sista boken i serien är en riktigt spännande deckarhistoria. Serien om Texas och Vegas vänder sig enligt förlaget till barn mellan 6-9 år, men de passar lika bra för de äldre förskolebarnen som kanske är nyfikna på hur polis, ambulans och räddningstjänst arbetar och vad man själv kan göra om något allvarligt inträffar. Böckerna är illustrerade av Lovisa Blomberg och det är Idus förlag som ger ut dem. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).