Tillbaka i stallet

tillbaka-i-stallet-handbok-for-vuxna-hastalskareTillbaka i stallet – handbok för vuxna hästälskare är förstås som det hörs på namnet en handbok om hästar för vuxna. Men det unika med just den här boken är att den vänder sig till de som är återvändare till stallet, de som red som barn men haft ett uppehåll och nu vill återupptäcka hästvärlden på nytt som vuxen.

Boken är fylld av fakta och repetition av grunderna i ridning och hästhantering. Men inte bara det. Den innehåller också läsvärda intervjuer med andra återvändare till stallet. Dessutom får man lära sig om allt det nya som kommit i hästvärlden sedan man själv red. Det finns också en rad diskuterande kapitel om djursyn, stallkultur och hästens roll i samhället. Det finns intressanta kapitel om hästens historia, om ridsportens olika grenar, om ridresor, westernridning, islandshästridning och natural horsemanship. Dessutom finns det en hel del bra info om skillnaden mellan då och nu, om utmaningarna med att återvända till stallet och de fördelar man får av att återuppta ridningen.

Tydligen är det en ny trend på gång, nämligen att vuxna åter börjar rida. Författaren Anna Kågström går till och med så långt att hon kallar det för en ny folkrörelse. Men det är nog inte så konstigt, för ridning ger så mycket. Både motion, positiva hälsoaspekter, frihetskänsla, frisk luft, mindfulness och förstås den omtalade stallkulturen med allt vad den innebär. Enligt författaren blir man aldrig för gammal för att återvända till stallet och ridningen. Och jag kan inte neka till att jag också blir inspirerad till att återuppta ridningen efter att ha läst den här boken.

Tillbaka i stallet är en inspirerande och peppande bok som är läsvärd framförallt för återvändare till stallet, men jag tror också att rena nybörjare kan ha stor behållning av boken. Den repeterar mycket av den viktiga kunskapen man behöver i stallet på ett pedagogiskt sätt. Boken har en bra blandning mellan fakta, djupintervjuer och vackra bilder som gjorda att drömma sig bort i. Boken är lättläst och har många faktarutor och guider som gör texten enklare att läsa. Tillbaka i stallet är utgiven av Bonnier Fakta. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.