Tio vilda hästar firar jul

Tio vilda hästar firar julMånga barn gillar böckerna om Tio vilda hästar. Ja, många vuxna också för den delen, de är roliga och lätt att läsa och med finurliga, färgglada bilder. Nu har den senaste boken i serien kommit ut, självklart med jultema med tanke på att det ju är den tiden på året nu.

Tio vilda hästar firar jul liknar de andra böckerna i serien. Vi får återigen möta Doj-Doj, Dolanga, Rataplan och alla de andra hästarna. Nu har de tänkt att samla ihop djuren som lever omkring dem för att skapa ett hejdundrande julfirande. Hästarna planerar julen precis som de vill ha den. Sedan beger de sig runt till de olika djuren för att bjuda in dem. Men det visar sig att ingen vill komma. Varför då? Jo, det visar sig att de olika djuren förstås vill ha julen på sitt sätt. Alla vill ju inte ha en häst-jul. Hästarna får en tankeställare och inser att de kanske måste anpassa sig och låta julen innehålla lite av varje, så alla djuren blir nöjda och det visar sig förstås bli en fullträff och alla djuren vill förstås komma.

Det är ett fint budskap i den här boken samtidigt som de tio vilda hästarna är roliga och fyndiga. Boken är på rim, vilket barn brukar tycka om och det gör den också lättläst och rytmisk, även om jag kan tycka att rimmen inte ligger lika rätt i munnen i den här boken som i de tidigare. Men boken inbjuder fint till olika samtal. Temat vänskap och att alla ska få vara som de är även om de är olika är något som ständigt är aktuellt. Och så ligger ju förstås jultemat helt rätt i tiden i dessa dagar.

Tio vilda hästar firar jul är skriven av Grethe Rottböll, illustrerad av Lisen Adbåge och är utgiven av Rabén & Sjögren. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.